Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 19 Απριλίου ο Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ, ο επιχειρηματίας που μαζί με τον αδερφό του Γιάννη, άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και καθιέρωσε την ΦΑΓΕ σε όλον τον κόσμο.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα στην στους εργαζομένους της ΦΑΓΕ, τους συνεργάτες του και φυσικά τους οικείους του.

Οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με το capital.gr αναφέρουν πως ο θάνατός του δεν οφείλεται στον κορονοϊό αλλά σε χρόνια προβλήματα υγείας. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 16:00.

Η εταιρεία ΦΑΓΕ, με ανακοίνωσή της, αποχαιρέτησε τον Κυριάκο Φιλίππου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου.

Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλύτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Από το γαλατάδικο στην Πατησίων στην ισχυρή βιομηχανία

Ο Κυριάκος μαζί με τον αδελφό του Γιάννη συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα γαλατάδικο το 1922 στην Πατησίων 213 και μετά το 1974 εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κολοσσό. Το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ άνοιξε στο Γαλάτσι το 1964 και μετά το 1975 ήρθε το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση.

Ο Κυριάκος Φιλίππου σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Ήταν ο πρώτος επίσης, που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’80 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, το προϊόν αιχμής της ΦΑΓΕ, το Total.

Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το 1990 η εταιρεία κατέκτησε το κοινό της Αμερικής.

Το 1991 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην τυροκομική αγορά, κατασκευάζοντας κυρίως παραδοσιακό ελληνικό τυρί, ενώ το 1993 εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος. Το 2000 η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου ανέλαβε τη διοίκηση της ΦΑΓΕ.

Ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν δια βίου επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της FAGE Ελλάδας ενώ υπήρξε ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της FAGE Ελλάδας ή πρόεδρος της από το 1989 έως το 2005.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις