Αύριο, Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή η παρουσίαση των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι αναπροσαρμογές στις νέες αντικειμενικές, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022, αναμένεται να φέρουν στα ακίνητα την αντικειμενική αξία, η οποία αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της αξίας τους σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακή, βάσει της απόφασης του ΥΠΟΙ, σχετικά με τις περιοχές που ήδη εφαρμόζονται οι τιμές ζώνης της Εφορίας και ανέρχονται σε 10.165, αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε 7.000 ενώ στις υπόλοιπες 3.000 ζώνες οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες ή θα παρουσιάσουν μικρή μείωση. Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές κατά μέσο όρο 15-20% στις αντικειμενικές αξίες ενώ παράλληλα θα υπάρξει επέκταση των υφιστάμενων ζωνών σε 165 περιοχές εκ των οποίων οι 133 θα έχουν αύξηση τιμών έως 40%.

Το νέο σύστημα των αντικειμενικών θα επεκταθεί σε 3.478 περιοχές – «φιλέτα» όπου έως σήμερα ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βασιζόταν σε συγκριτικά στοιχεία.

Μεταξύ αυτών:

Αττική (Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος)

Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κρήτη, Πόρτο Χέλι, Κέρκυρα

Κυλλήνη στο Ν.Ηλείας

Καλό Νερό στο Ν.Μεσσηνίας

Διακοπτό, Αιγήρα, Πλάτανος, Τράπεζα στο Ν. Αχαΐας

Που αναμένονται τιμές «φωτιά»

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, που τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω του φαινομένου Airbnb, σε περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού όπου κυριαρχούν η Golden Visa και τις προτιμούν οι ξένοι επενδυτές, σε γειτονιές του Πειραιά και σε πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι, που κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2018.

Οι φόροι που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από φόρους όπως:

  • ΕΝΦΙΑ
  • Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής
  • Φόρος δωρεάς ακινήτων
  • Φόρος μεταβίβασης
  • Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων
  • Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας
  • ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

Η επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα θα φθάσει τα 700 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 100 δισ.. Ωστόσο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η αλλαγή δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ αφού με εργαλεία την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού, την αλλαγή της κλίμακας και τη μεταβολή των εκπτωτικών συντελεστών θα υπάρξει ανακατανομή του φορολογικού βάρους.

Έτσι, εκτιμάται ότι στις περιοχές ζώνης όπου η αύξηση των αντικειμενικών θα κυμαίνεται στο 10-120% οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να πληρώσουν ακόμα και λιγότερο ΕΝΦΙΑ ενώ αντιθέτως θα πληρώσουν περισσότερα στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αυξηθούν σημαντικά αγγίζοντας ακόμη και το 40%.

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις