Ανακοινώνονται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, η επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στην διάθεσή τους κάτι λιγότερο από επτά μήνες, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θέλουν να προχωρήσουν στην κίνηση που έχουν προγραμματίσει (αγορά, πώληση, γονική παροχή ή μεταβίβαση), τώρα ή από το νέο έτος.

Αυξημένες οι τιμές ζώνης στις περισσότερες περιοχές

Στην συντριπτική πλειοψηφία πάντως οι τιμές ζώνης για τις περισσότερες περιοχές θα είναι αυξημένες, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς και οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα είναι υψηλότεροι.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, δηλαδή περιοχές στις οποίες η αντικειμενική αξία θα μειωθεί.

Από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν νέες εντάξεις και οι 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Όπως έχει τονίσει ο Χρήστος Σταϊκούρας από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει αύξηση κατά 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών έβγαλε αυξήσεις σε 6.000-7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα με τα ποσοστά της αύξησης να φθάνουν ή ακόμη και να υπερβαίνουν το 50%, αλλά και μειώσεις και αμετάβλητες τιμές σε περίπου 4.000 περιοχές.

Οι περιοχές που αναμένεται άνοδος

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, που τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω του φαινομένου Airbnb, σε περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού όπου κυριαρχούν η Golden Visa και τις προτιμούν οι ξένοι επενδυτές, σε γειτονιές του Πειραιά και σε πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι, που κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι κατά συνέπεια θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα και ανάλογα να πράξουν. Ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει να αυξάνεται η κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφείο σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 20% – 30%. Όσο μάλιστα θα περνάει ο καιρός το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται και μάλιστα σημαντικά.

Ποιοι πληρώνουν διπλό φόρο

Κάθε χρόνο περίπου 400.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%, για ακίνητη περιουσία πάνω από τα 250.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, όπου το μέτρο αφορά περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.

Μόνο για πέρυσι ο φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο νέο σύστημα τιμών

Στο αντικειμενικό σύστημα τιμών θα ενταχθούν περίπου 3.000 – 3.500 νέες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εκτός και θα αποφέρουν έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν προς ένταξη και άλλες 3.500 περίπου περιοχές.

Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας.

Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι.

Μεγαλύτερα φορολογητέα αξία θα αποκτήσουν τα ακίνητα στην Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων αλλά και το Ληξούρι στην Κεφαλονιά.

Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα, την Ρόδο και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις