Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008 αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σε μια εξέλιξη, η οποία πυροδοτεί νέα ανησυχία και προβληματισμούς στην ηγεσία της Federal Reserve.

Παρά τις συνεχιζόμενες αναταράξεις της πανδημίας, τον Μάιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο +5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ αυξήθηκε στο +0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021.

Η ραγδαία ενίσχυση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχετίζεται άρρηκτα με την επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, με το 1/3 της αύξησης να οφείλεται στο κόστος των Ι.Χ. και των φορτηγών.

Στο μεταξύ, οι πιέσεις στις τιμές αποδίδονται εν μέρει και στην υψηλή καταναλωτική ζήτηση (ως απόρροια της δημοσιονομικής τόνωσης), η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη αρκετών βιομηχανικών υλικών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 3,8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1992.

Το βασικό ερώτημα, στο οποίο καλείται να εξετάσει πλέον η Federal Reserve, είναι κατά πόσο οι παραπάνω πληθωριστικές πιέσεις συνιστούν ένα προσωρινό ή μόνιμο φαινόμενο.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, τότε η FED θα είναι αναγκασμένη να δράσει αποφασιστικά, αίροντας σταδιακά τα υπερχαλαρά νομισματικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η «υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2020, η κεντρική τράπεζα υιοθέτησε μια επιθετική νομισματική πολιτική, μηδενίζοντας τα επιτόκια και παρέχοντας άφθονη φθηνή ρευστότητα, σε μια απόπειρα άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις