Μόλις ένα μήνα έπειτα από την επίσκεψή της στην Ελλάδα, που είχε οδηγήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την οικονομία, η Bank of America προχωρά σε νέα, δυναμική αυτή τη φορά, αναβάθμιση.

Πλέον η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 5,1% και κατά 1,7% υψηλότερα σε σχέση με τις πρόσφατες προβλέψεις της, ενώ το 2022 θα “τρέξει” με ρυθμούς της τάξης του 3,8% και το 2023 θα κινηθεί στο 2,1%.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, η αναβάθμιση στις εκτιμήσεις της ING, με τον επενδυτικό οίκο να προβλέπει ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% για την Ελλάδα, έναντι 3,2% που περίμενε πριν από έναν μήνα.

Ακόμα πιο αισιόδοξη είναι η Scope Ratings, καθώς ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε χθες τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και πλέον αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%.

Άλλωστε, η Bank of America επισημαίνει ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντική, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται και οι αναλυτές υπολογίζουν το δείκτη R γύρω στο 0,7-0,8.

Αναβάθμιση από BofA και για την Ευρώπη

Οι αναλυτές της Bank of America αναθεωρούν και τις εκτιμήσεις τους για την Ευρωζώνη, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 4,2% φέτος (+50 μονάδες βάσης), 3,5% το 2022 (-20 μονάδες βάσης) και 1,9% για το 2023.

Πρόκειται για συνολική αναβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (οι οποίες μιλούσαν για ρυθμούς 3,7% τόσο το 2021 όσο και το 2022), η οποία σχετίζεται κυρίως με το πιο γρήγορο άνοιγμα των οικονομιών.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης συνεπάγονται και υψηλότερο πληθωρισμό, με τον οίκο να βλέπει τον δομικό δείκτη στο 1% για φέτος, στο 1,1% για το 2022 και στο 1,3% για το 2023. «Αυτό είναι αρκετό για να παραμείνει ενεργή η ΕΚΤ», σημειώνουν οι αναλυτές. Και προβλέπουν ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP – στο οποίο έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα) θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, όμως το παραδοσιακό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με ρυθμούς 40-50 δισ. ευρώ τον μήνα για το 2022.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις