Φορο-σαφάρι με περισσότερους από 34.000 προληπτικούς ελέγχους οργανώνει η ΑΑΔΕ εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου βάζοντας στο στόχαστρο 17 περιοχές της χώρας και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος) αλλά και δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ζητά εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

Οι 17 περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών

Για τους ελέγχους που θα διενεργηθούν το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ενισχύονται με ελεγκτές οι εξής εφορίες:

 1. Αγίου Νικολάου
 2. Αιγίου
 3. Θήρας
 4. Κέρκυρας
 5. Κομοτηνής
 6. Κύμης
 7. Κω
 8. Μυκόνου
 9. Νάξου
 10. Ναυπλίου
 11. Πάρου
 12. Πολυγύρου
 13. Πρέβεζας
 14. Ρεθύμνου
 15. Σάμου
 16. Σύρου
 17. Χανίων

Προκειμένου να ενισχυθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι του κλάδου Εφοριακών που ανήκουν οργανικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα το αργότερο έως 10/05/2022.

Οι κυρώσεις

Σημειώνεται ότι για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» δύο έως και δέκα ημερών. Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις