Φυσικό αέριο: Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου, κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με το ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων, στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στο site της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Ουκρανία: Δε μπορούμε να εγγυηθούμε παραδόσεις

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι’ αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στη Σούτζα.

Το ίδιο αναφέρει πλέον και για το σταθμό του Νοβοπσκόφ.

Κομισιόν: Δεν θα υπάρξει θέμα με την τροφοδοσία

Η Κομισιόν από τη μεριά της, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις, διαμηνύει πως ναι μεν η μείωση αυτή θα έχει κάποιο αντίκτυπο, ωστόσο δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την τροφοδοσία της Ευρώπης.

«Η Ουκρανία τόσα χρόνια ήταν συνεπής στις παραδόσεις της. Για το ότι αδυνατεί να εγγυηθεί τη λειτουργία των σταθμών, φταίει η Ρωσία».

Η Μόσχα από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Μέχρι στιγμής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα διατηρούν τις ροές φυσικού αερίου παρά τις μάχες, με τη Ρωσία να επιμένει κυρίως στο γεγονός ότι είναι, παρά τις κυρώσεις και την σύγκρουση, αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.

Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια, μια αλλαγή στη σύμβαση που η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή.

Στα ύψη η τιμή της μεγαβατώρας

Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί στην αγορά του φυσικού αερίου με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 108 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15%.

Στις 14:00 σήμερα, 12 Μαΐου, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Ιουνίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) σημειώνει αύξηση 15,4% στα 108, 5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδος η τιμή ήταν περίπου 90 ευρώ, όσο σχεδόν ήταν και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις