Ο Τζερόμ Πάουελ έδειξε κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole πως τείνει προς την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Όπως είπε, η καταπολέμηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες «θα ταλαιπωρήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» αλλά αν δεν γίνει αυτό η ζημιά για την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε αυτό πλαίσιο επισήμανε πως η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της» αυξάνοντας τα επιτόκια. Αυτό ήταν αρκετό για να γυρίζουν στο κόκκινο οι δείκτες στη Wall Street.

O βιομηχανικός δείκτης Dow διολίσθησε κατά 3,03% ή 1.008,98 μονάδες στις 32.282,80, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 3,37% στις 4.057,74 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 3,94% στις 12.141,71 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι απώλειες έχουν ως εξής: Ο Dow έχασε 4,2%, ο S&P 500 έκλεισε στο -4% και ο τεχνολογικός δείκτης έπεσε χαμηλότερα, στο -4,4%.

Καμία από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη, δεν κατέγραψε κέρδη σήμερα. Στον πάτο βρέθηκε η 3M με κατρακύλα 9,65%. Ακολούθησαν οι Salesforce (-4,97%) Intel (-4,39%) και Nike (-4,35%). Σε ασφυκτικό κλοιό και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, με τη Meta να χάνει 4,15%, η Amazon να κλείνει στο -3,76%, η Apple στο -3,77% και η Netflix στο -4,57%.

Απώλειες πέριξ του 1,9% για την Gap που συμπαρασύρεται από το γενικότερο κλίμα, παρόλο που οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street. «Βουτιά» 11% για την Dell, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της που έδειξαν έσοδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Πάουελ τόνισε πως η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών «θα πάρει χρόνο» και θα οδηγήσει σε «μια μακρά περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης» όπως και σε «μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας», όπως τόνισε.

Ακόμη και με μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων συνολικού ύψους 2,25 ποσοστιαίων μονάδων, ο Πάουελ είπε ότι αυτό «δεν είναι σημείο για να σταματήσουμε» παρόλο που τα επιτόκια είναι πιθανώς γύρω από μια περιοχή που θεωρείται ούτε ενθαρρυντική ούτε περιοριστική για την ανάπτυξη.

«Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%» είπε o Πάουελ. Με το βλέμμα στο μέλλον, ο επικεφαλής της Fed πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ιστορικό αρχείο προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής».

Οι αναλυτές εκτιμούσαν τις τελευταίες μέρες πως ο Πάουελ θα υιοθετούσε επιθετική στάση στην ομιλία του, επιβεβαιώνοντας ότι βασικός στόχος της τράπεζας είναι να φέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις