Φυσικό αέριο: Στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα κυμαίνονται σήμερα, Τετάρτη 31 Αυγούστου, οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, καταγράφοντας αύξηση 6%.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εξαιτίας εργασιών συντήρησης που πρόκειται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 30 Αυγούστου, οι τιμές υποχώρησαν έως και τα 245 ευρώ, στον απόηχο των ανακοινώσεων της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας και για την ταχύτερη αύξηση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων.

Ανησυχία στη Γερμανία

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε ένα σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Πρόεδρος της BDI: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ίδια την ουσία της γερμανικής βιομηχανίας

«Απειλείται η ίδια η ουσία της γερμανικής βιομηχανίας», λόγω της ενεργειακής κρίσης, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ και τονίζει την ανάγκη για σαφήνεια ως προς το εάν η τρέχουσα εξοικονόμηση σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου θα μπορέσει μελλοντικά σε κάποιο βαθμό να αντισταθμιστεί.

«Η κατάσταση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι δραματική: οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2023 έχουν ξεπεράσει τα 700 ευρώ/MWh – περισσότερο από 15 φορές το επίπεδο των τιμών των προηγούμενων ετών. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 1000% ξεπερνώντας τα 300 ευρώ/MWh. Η κατάσταση είναι ήδη ή θα είναι σύντομα τοξική για πολλές εταιρίες, όχι μόνο λόγω της έλλειψης αερίου, αλλά κυρίως λόγω των εντελώς παράλογων αυξήσεων των τιμών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ρούσβουρμ, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου.

Ο κ. Ρούσβουρμ αναφέρει ακόμη ότι τον Ιούλιο η κατανάλωση φυσικού αερίου της βιομηχανίας ήταν κατά 21% χαμηλότερη από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2021, γεγονός το οποίο οφείλεται στη δραματική πτώση της παραγωγής. «Πρόκειται για την έκφραση ενός τεράστιου προβλήματος», τονίζει και ζητά την απλοποίηση της έγκρισης αύξησης χρήσης λιγνίτη και την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις