Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο της τελευταίας δέσμης κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση, τα «δημοψηφίσματα» για προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Mporel

αρχείο reuters

«Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα, ούτε κανενός είδους προσάρτηση και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είχε συμφωνηθεί προηγουμένως από τις χώρες της G7. Οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις