«Την τελευταία τριετία δεν έχω αποκλείσει τίποτα και όλα είναι πιθανά γιατί ζούμε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο CEO Initiative Forum 2022 απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε «είμαστε κοντά στην κοινωνία και θα είμαστε για όσο χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε έναν χρόνο έχουν πενταπλασιαστεί οι εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας (π.χ. άνοδος ΑΕΠ, ιστορικό επίπεδο επενδύσεων και εξαγωγών, συρρίκνωση ανεργίας), ωστόσο ‘υπάρχουν και στοιχεία προβληματισμού”. Ένα από αυτά είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται στο επίπεδο του 10% εφέτος και στην περιοχή του 5% το 2023. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε, επίσης, ότι «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος». Παράλληλα, υπάρχουν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και οι επερχόμενοι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη. Για όλα αυτά απαιτείται «σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα το 2023», λέγοντας ότι θέλουμε ένα «σκαλοπάτι» από τρεις οίκους αξιολόγησης. Ανέφερε πέντε προϋποθέσεις για την απόκτηση της βαθμίδας, όπως π.χ. η συνεκτική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. φέτος προσδοκάται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,7% του ΑΕΠ και το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί μεν το 2023 σε σχέση με εφέτος αλλά θα είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Εν κατακλείδι, μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε αναταράξεις στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις