Οι αγορές μέσω του διαδικτύου μπορεί να ήταν κάτι ξένο ή σπάνιο για την ελληνική αγορά, τα lockdown του πρόσφατου παρελθόντος, όμως, οδήγησαν σε σταθερά ανοδική πορεία και φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, με τη Cyber Monday να αποτελεί πλέον μέρος της εμπορικής συνήθειας και καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αγορές, να έχουν έναν οδηγό. Μην ξεχνάμε πως ο ψηφιακός κόσμος έχει τους απατεώνες του και γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή, ειδικά καθώς αρκετοί καταναλωτές δεν έχουν μεγάλη πείρα στις ψηφιακές αγορές.

Χαρακτηριστικό είναι πως τις προηγούμενες ημέρες, εταιρείες που έχουν ειδίκευση στην προστασία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της διαδικτυακής πλοήγησης, προειδοποίησαν για μια νέα έξαρση στις επιθέσεις απόσπασης στοιχείων, που δίνουν πρόσβαση σε πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διπλασιάστηκαν φέτος οι επιθέσεις μέσω Banking Trojans, διπλασιάστηκαν φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε διεθνές πάντα επίπεδο, αλλά αυτό έχει την αντανάκλασή του και στην Ελλάδα.

Πώς λειτουργούν, όμως αυτά τα κακόβουλα λογισμικά; Σκοπός τους είναι να κλέψουν τραπεζικά διαπιστευτήρια, δηλαδή κωδικούς και άλλους τρόπους πρόσβασης σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, που φροντίζουν στη συνέχεια να ξαφρίζουν. Επίσης μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας, να υποκλέψουν κωδικό, όνομα, ημερομηνία λήξης και CVV, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την κάρτα κατά το δοκούν ή να πουλήσουν τα στοιχεία της.

Cyber Monday οδηγός – Συνηθισμένες παγίδες

Ενας τρόπος παγίδευσης είναι η δημιουργία εικονικού ψηφιακού καταστήματος – είτε πλαστό αντίγραφο υπαρκτού ιστοτόπου είτε δημιουργία ενός εντελώς ψεύτικου. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Kaspersky (εξειδικεύεται στην ανάσχεση κακόβουλων λογισμικών), είναι η χρήση μιας δημοφιλούς υπηρεσίας που ονομάζεται Afterpay (Clearpay στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία), με 20 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο. «Οι δράστες δημιούργησαν μια σελίδα που μιμείται τον επίσημο ιστότοπο, εξαπατώντας τα ανυποψίαστα θύματα ώστε να εισάγουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας και το CVV σε ψεύτικη φόρμα. Αφού ο χρήστης εισαγάγει τα στοιχεία του, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα προσπαθήσουν να κλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από αυτή την κάρτα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι άλλο από το τι μπορεί να κάνει ο ψηφιακός καταναλωτής για να προστατευθεί; Αρχικά, θα πρέπει να  υποψιασμένος και προσεκτικός, ενήμερος για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει. Να φροντίζει η συσκευή που χρησιμοποιεί να είναι όσο το δυνατόν προστατευμένη, με ενημερωμένα συστήματα και λογισμικό προστασίας. Αποφεύγουμε να ανοίγουμε συνδέσμους ή συνημμένα από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή άλλα μέσα δικτύωσης, όταν δεν είμαστε σίγουροι για το ασφαλές περιεχόμενό τους.

Δεύτερον, στις αγορές μας στη Cyber Monday, σύμφωνα με το σχετικό οδηγό, θα πρέπει να επιλέγουμε για τις αγορές μας αξιόπιστα καταστήματα. Η μακρόχρονη λειτουργία τους, η ύπαρξη φυσικής έδρας, με διεύθυνση και σταθερό τηλέφωνο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία. Καλό είναι να ελέγχονται όλες οι πληροφορίες από την ιστοσελίδα του και να διαβάζουμε κριτικές για το κατάστημα σε ανεξάρτητο – τρίτο ιστότοπο, πάντα όμως με κριτικό τρόπο, καθώς μπορεί να είναι κατασκευασμένες.

Πριν πληρώσουμε

Πριν από την πληρωμή πρέπει να ελέγχουμε πως ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή ψηφιακό χώρο για τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Οπωσδήποτε η ηλεκτρονική διεύθυνση του ηλεκτρονικού καταστήματος πρέπει να ξεκινάει με τη μορφή HTTPS, κάτι που υποδηλώνει πως το e-shop διαθέτει SSL (Secure Sockets Layer), δηλαδή πρωτόκολλο ασφαλούς μετάδοσης ευαίσθητων δεδομένων στο Διαδίκτυο, και να φέρει λουκετάκι στην αρχή.

Ακόμα, τα αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα διαθέτουν σήματα εμπιστοσύνης των ενώσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και των οργανισμών που διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας και απορρήτου προσωπικών δεδομένων. Αρα κι αυτό το στοιχείο πρέπει να ελέγχεται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται απέναντι στις υπερβολικά χαμηλές τιμές. Κατ’ αρχάς αυτές λειτουργούν ως δόλωμα για ψηφιακό phishing, προσέλκυση πελατείας και υποκλοπή στοιχείων. Ακόμα όμως και να μη συμβαίνει αυτό, περιπτώσεις τεράστιων εκπτώσεων μπορεί να κρύβουν πλαστά, παραποιημένα ή ακατάλληλα προϊόντα.

Επίσης, σε μια σωστή αγορά οι καταναλωτές λαμβάνουν μήνυμα με επιβεβαίωση της παραγγελίας, την οποία πρέπει να ελέγχουν και να φυλάσσουν. Τέλος, εάν υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη προβληματικής συναλλαγής πρέπει οι καταναλωτές να κινηθούν άμεσα σε αμφισβήτησή της προς την τράπεζά τους και να μπλοκάρουν τις κάρτες τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις