Στις 11 το πρωί αναμένονται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα έχει στις 10 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα είμαστε κοντά στο 8 αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω» ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ πρόσθεσε ότι «σίγουρα θα είναι μια σημαντική αύξηση, αλλά θα συνυπολογίζει τις αντοχές των επιχειρήσεων, γιατί χωρίς αυτές δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να «κλειδώνει» μεταξύ των 770 – 780 ευρώ μεικτά, δηλαδή, το ποσοστό της αύξησης θα είναι 7,50% – 8,5% .

Πρακτικά, αυτό σημαίνει με βάση τα σενάρια ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 766 ευρώ (7,50%), 768 ευρώ (+7,66-7,75%) ή 770 ευρώ (+ 8%), η 774 (8,50%), άρα η αύξηση θα είναι από 52-61 ευρώ μικτά.

Με τις κατώτατες απολαβές αμείβεται ένας στους τέσσερις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε απόλυτους αριθμούς 650.000- 700.000 μισθωτοί με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες είναι αυτοί που θα δουν τη σημαντικότερη διαφορά στους μισθούς τους, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, είναι οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό αμειβόμενων στον κατώτατο μισθό, ενώ ο νέος κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων.

Αύξηση και στα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ . Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα.

Έτσι, εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Συνοπτικά από την αύξηση στον κατώτατο μισθό επηρεάζονται τα εξής επιδόματα:

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως τα παρακάτω:

  1. Επίδομα ανεργίας
  2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
  3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
  4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
  5. Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
  6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα
  7. Ειδική παροχή μητρότητας
  8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
  9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
  10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  11. Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις