ΕΕ: Σχεδόν 650 πυροσβέστες θα αναπτυχθούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές το καλοκαίρι
Η Γαλλία και η Ελλάδα θα είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες του υποστηριζόμενου από την ΕΕ θερινού στόλου.

Εκατοντάδες πυροσβέστες απ’ όλη την Ευρώπη και πάνω από 20 πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να τοποθετήσει η ΕΕ εκ των προτέρων σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές το καλοκαίρι. Αυτό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.
Σχεδόν 650 πυροσβέστες από 14 ευρωπαϊκές χώρες θα αναπτυχθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε βασικές περιοχές υψηλού κινδύνου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξεκίνησε το 2022 η εκ των προτέρων τοποθέτηση πυροσβεστών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Ελλάδα θα υποδεχτεί τους μισούς από αυτούς τους Ευρωπαίους πυροσβέστες, με ομάδες να καταφθάνουν από την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.
Στο μεταξύ, 22 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα θα σταθμεύσουν σε δέκα διαφορετικά κράτη μέλη.
Σε Ελλάδα και Γαλλία η μεγαλύτερη ροή της βοήθειας
Η Γαλλία και η Ελλάδα θα είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες του υποστηριζόμενου από την ΕΕ θερινού στόλου, ο οποίος θα συντονίζεται και θα χρηματοδοτείται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, με τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροπλάνα το καθένα. Η Γαλλία θα έχει επίσης ένα ελικόπτερο.
Άλλες χώρες που θα λάβουν τον θερινό στόλο είναι η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία.
Η Hadja Lahbib, Επίτροπος της ΕΕ για την ισότητα, την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η στήριξη της ΕΕ «είναι απτή και κάνει τη διαφορά στο έδαφος». «Η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές στην Ευρώπη έχουν δυστυχώς γίνει το νέο φυσιολογικό. Χαίρομαι που η ΕΕ έχει να προσφέρει περισσότερα από λόγια ανησυχίας και παρηγοριάς», πρόσθεσε.
Παράλληλα, 19 επίγειες ομάδες πυρόσβεσης, περίπου 30 πυροσβεστών η καθεμία, και μια ομάδα συμβουλευτικής και αξιολόγησης , είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν από την ΕΕ, ενώ στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της ΕΕ, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, πρόκειται να δημιουργηθεί ειδική ομάδα υποστήριξης των πυρκαγιών για την παρακολούθηση των κινδύνων και την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων.
Θα συμμετάσχουν 30 εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από άλλες χώρες που συμμετέχουν στον ενωσιακό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Σύμπραξη για τους Φυσικούς Κινδύνους (ARISTOTLE) και προσωπικό από το ERCC.
166.000 εκτάρια κάηκαν
Από την αρχή του έτους, περισσότερα από 166.000 εκτάρια έχουν καεί στα 27 κράτη μέλη, σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου που καταγράφηκε κατά την ίδια περίοδο μεταξύ 2003 και 2024, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Η Ρουμανία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής φέτος, με περισσότερα από 120.000 εκτάρια να έχουν γίνει στάχτη. Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη για ορισμένες από τις πυρκαγιές στην ανθρώπινη δράση, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης καύσης για τον καθαρισμό των χωραφιών.
Ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά οι δύο χώρες, οι οποίες παραδοσιακά πλήττονται περισσότερο από τις πυρκαγιές, είχαν διαφορετικές εμπειρίες. Σχεδόν 19.000 εκτάρια είχαν καεί στη Γαλλία μέχρι τις 20 Μαΐου, περίπου 2,75 φορές ο μέσος όρος των τελευταίων 20 ετών, ενώ στην Ισπανία, ο φετινός απολογισμός είναι μέχρι στιγμής χαμηλότερος από τον μέσο όρο της 20ετίας (8.195 εκτάρια έναντι 13.059).
Πέρυσι οι αθροιστικά καμένες εκτάσεις έφτασαν τα 383.317 εκτάρια, πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών. Τα πιο καταστροφικά έτη της τελευταίας δεκαετίας ήταν το 2017 και το 2022, όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο και λίγο κάτω από 800.000 εκτάρια ισοπεδώθηκαν αντίστοιχα.