Εφορία: «Φουσκώνει» κατά 4,8 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για πάνω από 2,3 εκατ. φορολογούμενους
Ξεκινά στο τέλος Ιουλίου η πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Βαραίνει το φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι από το τέλος Ιουλίου καθώς στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ προστίθενται οι δόσεις του φόρου εισοδήματοςμε το συνολικό έξτρα ποσό που πρέπει να καταβάλλουν περισσότεροι από 2,3 εκατ. να φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ και το κατά κεφαλήν τα 2.090 ευρώ. Κάθε μήνα έως το Φεβρουάριο του 2026 οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά που αποτελούν το 34,71% του συνόλου θα κληθούν να πληρώσουν 600 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα για περισσότερα από 6 εκατ. νοικοκυριά «τρέχει» η αποπληρωμή της πέμπτης από τις δώδεκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 2,3 δισ. ευρώ και το μέσο φόρο ανά ιδιοκτήτη στα 380 ευρώ με αποτέλεσμα ο συνολικός λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος να σπάει το φράγμα των 5 δισ. ευρώ.
Η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή
Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνται έκπτωση από 2% έως 4%, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης με τα μεγαλύτερα οφέλη να έχουν όσοι υπέβαλαν δήλωση έως 30 Απριλίου.
Εναλλακτικά αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών για αποπληρωμή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις έχουν δύο δυνατότητες. Η πρώτη είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις επιλογή που κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς σε αυτή την περίπτωση, επειδή η εξόφληση θα γίνει εφάπαξ εξασφαλίζεται και έκπτωση φόρου από 2% έως 4%, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Ρύθμιση οφειλής
Η δεύτερη λύση είναι η ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση της εφορίας. Η ρύθμιση αυτή επιτρέπει την εξόφληση του φόρου σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, όμως υπάρχει και η επιβάρυνση από το επιτόκιο. Συγκεκριμένα, για ρύθμιση έως και 12 δόσεις το επιτόκιο είναι 4,34%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ανέρχεται σε 5,84%. Αν και έντοκη, η πάγια ρύθμιση προσφέρει ανακούφιση σε όσους δεν έχουν άμεση ρευστότητα.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με το τεκμαρτό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ανέβασαν τον μέσο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα στα 2.051 ευρώ από 1.993 ευρώ το 2024 και τις κρατικές εισπράξεις από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά στα 4,8 δισ. από 4,571 δισ. ευρώ το 2024, 3,796 δισ. ευρώ το 2023 , 3,2 δισ. ευρώ το 2022, 2,782 δισ. ευρώ το 2021, 3,625 δισ. ευρώ ο 2020 και 3,584 δισ. ευρώ το 2019.

