Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας: Συνομιλίες στην Ελβετία - Τελευταία ευκαιρία για αποφυγή του χάους;
Οι δύο τιτάνες του παγκόσμιου εμπορίου, ΗΠΑ και Κίνα, σέρνονται σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων που μυρίζει μπαρούτι δασμών. Θα βρουν κοινό έδαφος ή θα επιταχύνουν την πορεία προς την παγκόσμια οικονομική καταστροφή;

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο τιτάνες του παγκόσμιου εμπορίου, εγκλωβισμένες σε έναν αμείλικτο οικονομικό πόλεμο, επιχειρούν μια ριψοκίνδυνη συνάντηση στην Ελβετία το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη απόπειρα διαλόγου μετά την αδιάντροπη επιβολή τιμωρητικών δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ και την αναπόφευκτη, σκληρή απάντηση του Πεκίνου.
Στο εσωτερικό, η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επείγοντα μέτρα για να θωρακίσει την οικονομία της χώρας, η οποία ασφυκτιά υπό την πίεση του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον και την αναιμική εγχώρια ζήτηση. Η μείωση επιτοκίων και αποθεματικών φανερώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Πεκίνο: «Δεν υποχωρούμε» - Σκληρή γραμμή πριν την κρίσιμη συνάντηση
Το Πεκίνο, δια στόματος του υπουργείου Εμπορίου, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει της συνάντησης κορυφής: «Η Κίνα δεν θα θυσιάσει τις κόκκινες γραμμές της και θα υπερασπιστεί με σθένος τη δικαιοσύνη».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ ήταν ακόμη πιο αιχμηρός, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ για τον αυτοκαταστροφικό αντίκτυπο των μονομερών δασμών τους και ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκασμού ή εκβιασμού θα πέσει στο κενό.

Ουάσινγκτον: Προσδοκίες για αποκλιμάκωση, Όχι για άμεση λύση
Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για «παραγωγικές συνομιλίες» με στόχο την επαναφορά της τάξης στο διεθνές οικονομικό χάος. Ωστόσο, έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι ο στόχος των συνομιλιών είναι η «αποκλιμάκωση» της έντασης και όχι η άμεση επίτευξη μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας.
Οικονομική άμυνα της Κίνας: Μάχη για την επιβίωση
Στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει τις καταστροφικές συνέπειες του εμπορικού πολέμου και της εσωτερικής αδυναμίας, η Κίνα ενεργοποίησε το οπλοστάσιο των οικονομικών της εργαλείων. Η μείωση βασικών επιτοκίων και του ύψους των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών αποτελεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Οι αφόρητοι δασμοί: Οικονομικό εμπάργκο σε δόσεις
Η επιβολή δασμών ύψους 145% από τις ΗΠΑ και 125% από την Κίνα, μετά την επιστροφή Τραμπ, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και στις δύο χώρες. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι αυτά τα επίπεδα είναι μη βιώσιμα και απειλούν με βαθιά ύφεση και εκτίναξη των τιμών. Ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι οι δασμοί αυτοί ισοδυναμούν με ένα de facto εμπάργκο.
Ελπίδα στην Ελβετία: Τελευταία ευκαιρία για αποφυγή του χάους;
Οι συνομιλίες στην Ελβετία στις 10 και 11 Μαΐου αποτελούν μια κρίσιμη ευκαιρία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να βρουν μια διέξοδο από τον αυτοκαταστροφικό εμπορικό τους πόλεμο. Η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, ελπίζοντας ότι η λογική θα επικρατήσει της εχθρότητας πριν οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες.