Ενεργειακές επενδύσεις και διασυνδέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Krebber
Η συνάντηση που επικεντρώθηκε στην πορεία των σημαντικών επενδύσεων της RWE στην Ελλάδα και τις ευρύτερες προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (3/7) στο Μέγαρο Μαξίμου τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας ενέργειας RWE, Markus Krebber, σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην πορεία των σημαντικών επενδύσεων της RWE στην Ελλάδα και τις ευρύτερες προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε εκτενώς η πρόοδος των επενδυτικών σχεδίων της RWE στη χώρα μας. Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης εννέα φωτοβολταϊκών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, συμβάλλοντας ενεργά στην πράσινη μετάβαση της περιοχής. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόσφατη απόφαση της RWE να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα, επενδύοντας στην κατασκευή δύο ακόμη μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ταχύ ρυθμό υλοποίησης των επενδύσεων, αποδίδοντάς τον στο βελτιωμένο ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ τα τελευταία χρόνια. Αυτό το πλαίσιο, όπως τονίστηκε, δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για πρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα, αναδεικνύοντας το δυναμικό της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις και προκλήσεις της αγοράς
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κρίσιμη σημασία της αύξησης των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογώντας τον τριπλασιασμό των δυνατοτήτων της ενεργειακής σύνδεσης με την Ιταλία, ένα έργο που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας.
Τέλος, τέθηκαν στο τραπέζι τα ζητήματα που ανακύπτουν για τους καταναλωτές λόγω του χρόνιου κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη ενοποίηση και συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η προστασία των καταναλωτών από τις διακυμάνσεις των τιμών και τις ελλείψεις.
