Ιεράπετρα – Αιολικό πάρκο: Ακόμα μία φορά η κοινωνία της Ιεράπετρας στο Λασίθι της Κρήτης, ανταριάζεται με αφορμή το αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στην περιοχή τους.
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την όμορφη περιοχή εναλλακτικού τουρισμού, θα παραθέσουμε απόσπασμα αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Θραψανιώτης, τον Φεβρουάριο του 2020, προς τους  Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • Έχει άμεση γειτνίαση με τις κατοικίες της κοινότητας. Συνολικά η ευρύτερη περιοχή από όπου θα είναι ορατό το αιολικό πάρκο, έχει 15.000 μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιους επισκέπτες. Ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος ενώ στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας και του Δήμου είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού (και αρχαιολογικού) τουρισμού της περιοχής. Η επιβάρυνση από την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών ύψους με την πτερωτή ενενήντα (90) μέτρων σε λόφο στο κέντρο της περιοχής καθώς και η οπτική όχληση που θα προκύψει είναι προφανής.
  • Βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες, δεσπόζει και είναι ορατό από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του Ισθμού. Και είναι δεκάδες αυτοί και πολύ σημαντικοί, ο πιο κοντινός (Αφροδίτης το Κεφάλι)  βρίσκεται σε απόσταση μόνον διακοσίων πενήντα μέτρων και όλοι τους σε μία ακτίνα έως 5χλμ.

  • Η προκαλούμενη οπτική όχληση θα αποδειχθεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάδειξη και αξιοποίηση τους. Στην εγκριτική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης (Τ.Σ.Μ.Κ.) και στην εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου δεν γίνεται καμία αναφορά στην ύπαρξη των αρχαιολογικών αυτών χώρων. Σε αντίστοιχη περίπτωση, επίσης στον Δήμο Ιεράπετρας, η ΕΦ.Α.ΛΑΣ. (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου) απέρριψε αίτημα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αραιοκατοικημένη και ορεινή περιοχή με το αιτιολογικό ότι θα προκαλείται οπτική όχληση σε αρχαιολογικούς χώρους σε αποστάσεις 3, 5 και 8 χλμ.

Κατά την καταγγελία των μελών η επενδυτική εταιρεία:

  • Παραπλάνησε τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. καθώς τον Οκτώβριο του   2018, έλαβε εγκριτική άδεια από την ΕΦ.Α.ΛΑΣ με τον απερίφραστο και απαράβατο όρο «να μην γίνει ουδεμία διάνοιξη δρόμων ούτε να γίνει διαμόρφωση υφισταμένων».  Ένα μήνα όμως μετά, τον Νοε 2018, καταθέτει  Μελέτη Εσωτερικής Οδοποιίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Α.Δ.Κ.) χωρίς αυτή να γνωστοποιηθεί στις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α.  Η μελέτη, που προβλέπει την διάνοιξη 350 δρόμων,  έλαβε την έγκριση εν αγνοία των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.
  • Σήμερα  οι δρόμοι αυτοί έχουν ήδη διανοιχθεί και ευλόγως, με την πρόοδο των εργασιών θα διαπλατυνθούν ακόμα περισσότερο.  Η σοβαρή αυτή παράβαση  που βάσει της εγκριτικής απόφασης των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. επισύρει την άμεση ανάκληση της αδείας, καταγγέλθηκε επανειλημμένα χωρίς να υπάρξει ουδεμία παρέμβαση και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Όλα τα ανωτέρω συμπεριελήφθησαν σε ιεραρχική προσφυγή  πολιτών  η οποία   έγινε δεκτή από την προηγούμενη υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Κ.Α.Σ.   Με μια ξαφνική απόφαση σας και ενώ εκκρεμούσε η εξέταση της υπόθεσης ανεκλήθη η απόφαση παραπομπής  και ο φάκελος επεστράφη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, που είναι χώρος αναπαραγωγής προστατευόμενων αγρίων πτηνών. Δεν ζητήθηκε σχετική περιβαλλοντική μελέτη και λήψη μέτρων προστασίας».

Χθες λοιπόν, μέλη της Επιτροπής Πολιτών μετέβη στο Δημαρχείο χωρίς να συναντηθούν με τον Δήμαρχο ο οποίος απουσίαζε. Τα μέλη της Επιτροπής συνάντησαν τον αντιδήμαρχο από τον οποίο ζήτησαν η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας να προβεί σε αυτοψία όσων αφορά στην διάνοιξη δρόμων, στην περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Όπως αναφέρουν, οι δρόμοι που έχουν διανοιχθεί δεν συνάδουν με την υπ. αριθμ. 462079/2018 απόφαση αδειοδότησης της εταιρείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και συνεπώς η άδεια που έχει εκδώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αίρεται αυτοδίκαια.

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας για το Αιολικό της Επισκοπής:

“…Αφού δεν στάθηκε δυνατή η συνάντηση με τον Δήμαρχο, ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Εμμ. Γεωργαλάκη. Στην συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώθηκε αναλυτικά ο κ. Γεωργαλάκης για την πορεία των ενεργειών της επιτροπής και δήλωσε την συμπαράστασή του
στον συγκεκριμένο αγώνα των δημοτών της Ιεράπετρας. Ζητήθηκε και κατατέθηκε γραπτό αίτημα,  η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας να προβεί σε αυτοψία όσων αφορά στην διάνοιξη δρόμων, στην περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Οι δρόμοι που έχουν διανοιχθεί δεν συνάδουν με την υπ. αριθμ. 462079/2018 απόφαση αδειοδότησης της εταιρείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και συνεπώς η άδεια που έχει εκδώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αίρεται αυτοδίκαια.
Ο κ. Γεωργαλάκης δεσμεύτηκε να έχει απαντήσεις στα αιτήματά μας αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Μετά την συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μελών της Επιτροπής και σχεδιάστηκαν οι επόμενες κινήσεις, ενώ έγινε και κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη. Αποφασίστηκε η επόμενη ανοικτή συνέλευση της Επιτροπής, να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/5/20 στις 6:00 μμ στον ανοικτό χώρο της πλατείας του Κάτω Χωριού”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις