Πυθαγόρειο σπίτι: Οι αρχιτέκτονες, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και Κώστας Μαύρος, στράφηκαν στην γεωμετρία, όταν το ζευγάρι των πελατών του, τους ζήτησαν να τους σχεδιάσουν ένα σπίτι μέσα σε ελαιώνα. Το αποτέλεσμα είναι κάτι το μοναδικό, καθώς υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον, με το σπίτι να “ενσωματώνεται” σε αυτό, προσφέροντας στους ενοίκους την αίσθηση πως αποτελεί συνέχεια του ελαιώνα.

Το σπίτι είναι σε μοντέρνο, μινιμαλιστικό και άκρως λιτό στυλ, είναι “ανοιχτό” αφού την θέση των τοίχων την έχουν τζάμια, προσφέροντας απρόσκοπτη θέα στους γύρω λόφους και στα Γεράνεια Όρη. Το όλο οικοδόμημα, στο οποίο κυριαρχεί το μπετόν, σε χρωματική αρμονία με το γκρι πράσινο της ελιάς, είναι σε τριγωνικό σχήμα και η είσοδος βρίσκεται στην μία κορυφή του.

Οι φωτογραφίες είναι του Πέτρου Περάκη

Έτσι το σπίτι “ανοίγει” στα βήματα του επισκέπτη. Μέσα από κενά στους διαδρόμους που οδηγούν στον κυρίως χώρο, εισέρχεται τμηματικά το φως και η εικόνα του τοπίου, ενώ η οροφή είναι ένας βοτανικός κήπος με τα μυρωδικά που ευδοκιμούν στην γη της Κορινθίας, όπως θυμάρι, ελίχρυσο, λεβάντα κ.α. Είναι δηλαδή ένα οικοσύστημα μόνο του, με την προοπτική, τελικά η βλάστηση του σπιτιού να ενωθεί με αυτή την φύσης, όπως αναφέρουν στο σημείωμά τους στο Tense Architecture Net οι αρχιτέκτονες.

Ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος

Η ανοικοδόμησή του ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014.

Σε βίντεο που περιλαμβάνει μία ξενάγηση στο σπίτι, η ιδιοκτήτρια μιλά για την ιστορία της εγκατάστασής τους στην περιοχή. Αναφέρει πως ο ελαιώνας με 6.000 δέντρα, ανήκε στον πατέρα της, ο οποίος της το κληροδότησε. Προσθέτει πως προσπαθούν να ζουν σε αρμονία με τη φύση και να μην παρεμβαίνουν στον ελαιώνα. “Αποφασίσαμε πως θέλουμε να χτίσουμε ένα σπίτι εδώ, για να απολαύσουμε την αρμονία της φύσης και την ησυχία. Γιατί περάσαμε την ζωή μας κλεισμένοι σε ένα γραφείο” λέει η ίδια.