Μεγάλο σύννεφο σκόνης από την έρημο της Σαχάρας θα κινηθεί από τη Νοτιοανατολική Ακτή των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Η περιοχή αναμένεται να καλυφθεί με μία καφέ ομίχλη, αλλά και μεγαλώνοντας την ανησυχία για τα ζητήματα υγείας στις περιοχές, όπου η κατάσταση από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού επιδεινώνεται. Το σύννεφο σκόνης έχει μήκος 5.600 χιλιομέτρων και έχει ονομαστεί «σύννεφο σκόνης Γκοτζίλα», ενώ διένυσε απόσταση 8.047 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Αφρική, πριν φτάσει στην περιοχή των ΗΠΑ από τα δυτικά της Πολιτείας Φλόριντα μέχρι το Τέξας και βόρεια, στη Βόρεια Καρολίνα μέσω του Αρκάνσας, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

«Είναι πραγματικά ένα ξηρό στρώμα αέρα, που περιέχει κόκκους σκόνης και παρατηρείται κάθε καλοκαίρι» δήλωσε ο Πάτρικ Μλοντ, μετεωρολόγος της NWS . «Μερικά τμήματα από το σύννεφο αυτό, περιέχουν περισσότερη σκόνη και τώρα αναμένουμε ένα πολύ μεγάλο σύννεφο σκόνης στην ακτογραμμή του Κόλπου», δήλωσε ο ίδιος σχολιάζοντας την πορεία του νέφους από τον Κόλπο του Μεξικού.

Η ποιότητα του αέρα στην πλειονότητα της περιοχής κατέγραψε ρεκόρ «επικίνδυνων επιπέδων» και οι ειδικοί έδωσαν στο νέφος το παρατσούκλι «Godzilla dust cloud» ενώ προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους και να χρησιμοποιήσουν φίλτρα αέρα.

«Αυτό είναι το πιο μεγάλο γεγονός τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Pablo Méndez Lázaro, ειδικός περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο. «Οι συνθήκες είναι επικίνδυνες σε πολλά νησιά της Καραϊβικής», υπογραμμίζει εκφράζοντας ανησυχία για το φαινόμενο. Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν επίσης για ανθρώπους με αναπνευστικά συμπτώματα που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού. Ο Λάζαρο, ο οποίος συνεργάζεται με τη Nasa για την ανάπτυξη ενός συστήματος ειδοποίησης για την άφιξη της σκόνης της Σαχάρας, δήλωσε ότι η συγκέντρωση ήταν τόσο υψηλή τις τελευταίες ημέρες που θα μπορούσε ακόμη και να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους.

Μετεωρολόγος με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, δήλωσε ότι οι δυσκολότερες μέρες για τις ΗΠΑ θα είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς το νέφος κατευθύνεται προς τις νοτιοανατολικές ακτές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Χουάν ανέφερε μόνο 8 χιλιόμετρα ορατότητας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις