Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης έχει χαρακτηρίσει τους αγγελοκαρχαρίες ως μία από τις πιο απειλούμενες ομάδες καρχαριών στον κόσμο, που είναι γνωστές ως ρίνες. Μάλιστα, η σημερινή ημέρα, 26η Ιουνίου, έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Αγγελοκαρχαρία, προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους. «Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι προσπάθειές μας για την προστασία των αγγελοκαρχαριών στο Αιγαίο, μιας περιοχής ιδιαίτερα σημαντικής για τους Μεσογειακούς πληθυσμούς 3 ειδών (Ακανθορίνα, Ματορίνα και Αγγελοκαρχαρίας).

Έτσι την 1η Διεθνή Ημέρα Αγγελοκαρχαρία θα θέλαμε να ανακοινώσουμε την έναρξη του νέου μας προγράμματος με τίτλο “Ενίσχυση της Διατήρησης των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο”, που πρόκειται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2020 με τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund. Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εντοπίζεται μεγάλος αριθμός καταγραφών και των τριών ειδών αγγελοκαρχαρία, κάτι που υποδεικνύει τη σημαντικότητα και τη μοναδικότητα της περιοχής», αναφέρεται σχετικά σε δελτίο Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea που προσκαλεί όλους να χρησιμοποιήσουν το hashtag #AngelSharkDay.

Κύριες απειλές των αγγελοκαρχαριών που είναι πεπλατυσμένοι καρχαρίες είναι η παρεμπίπτουσα αλιεία από τράτες, δίχτυα και παραγάδια βυθού καθώς και η συνολική υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. «Βέβαια, όταν βλέπουμε να πωλούνται ψάρια με την ένδειξη “ρίνα”, δεν είναι απαραίτητο ότι είναι αγγελοκαρχαρίας καθώς τις περισσότερες φορές πρόκειται για σαλάχι. Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώθηκε στη Χίο, μετά από καταγγελία ότι πωλούνταν αγγελοκαρχαρίες, κάτι φυσικά που απαγορεύεται», σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Ιωάννης Γιώβος από την iSea. Προσθέτει, μάλιστα, ότι αν συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση παγκοσμίως και τα 22 είδη του αγγελοκαρχαρία, θα εξαφανιστούν.

«Στη μείωση του είδους, εκτός από την παρεμπίπτουσα αλιεία, συντελεί και το γεγονός ότι κάνουν λίγα μωρά-2 ή 3- τα οποία μεγαλώνουν πολύ αργά», εξηγεί ο κ. Γιώβος. Σημειώνεται ότι το Αιγαίο αποτελεί ίσως τη μοναδική περιοχή της Μεσογείου που εντοπίζονται και τα 3 είδη αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγραφών που έχει εντοπίσει η οργάνωση έως σήμερα, προκύπτει από άτομα που έχουν αλιευτεί. «Μέσω αυτού του προγράμματος θα γίνει προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη προστασία τους μέσα από την επιστημονική έρευνα, την ενδυνάμωση των εμπλεκομένων στην αλιεία και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου», καταλήγει ο κ. Γιώβος.

Φωτό: iSea