Ρεκόρ ζέστης στον Βόρειο Πόλο: Στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, καταγράφηκε θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την νορβηγική μετεωρολογική υπηρεσία, που ανέφερε πως αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των μετεωρολογικών στοιχείων. Στην μικρή πόλη Λόνγκγιάρμπεν, η υδράργυρος έφτασε τους 21,7 βαθμούς Κελσίου στις 18:00 χθες Σάββατο. Κανονικά η θερμοκρασία στο Σβάλμπαρντ τον Ιούλιο, τον πιο ζεστό μήνα στην Αρκτική, είναι 5 με 8 βαθμοί.

Όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες και καταγραφές, η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Το καλοκαίρι του 2020 στο ρωσικό κομμάτι της Αρκτικής καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ισοδυναμούν με καύσωνα: η θερμοκρασία στη Σιβηρία είναι σταθερά 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό από τον Ιανουάριο, με ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται στις αρχές Ιουλίου.

Ως 10 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας

Η πιο πρόσφατη έκθεση των νορβηγικών αρχών με τίτλο “Το κλίμα στο Σβάλμπαρντ το 2100“, αναφέρει πως η μέση θερμοκρασία στην περιοχή την περίοδο 2027 – 2100 αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 με 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία την περίοδο 1970 – 2000. Η αλλαγή είναι ήδη ορατή: “Από το 1971 ως το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται τους χειμώνες”, γράφει η έκθεση. Στην ίδια περιοχή, το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης, είχε καταγραφεί στις 16 Ιουλίου 1979, όταν ο υδράργυρος έφτασε τους 21,3 βαθμούς Κελσίου, όπως δήλωσε η νορβηγίδα μετεωρολόγος Κρίστεν Γκίσλεφος.  Η συστάδα των νησιών, που είναι γνωστή και με το όνομα Σπίτσμπεργκ, βρίσκεται χίλια χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο. Το κύμα ζέστης ξεκίνησε χθες Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία.

Το Σβάλμπαρντ, είναι μια περιοχή που συνδυάζει την εξής αντίφαση, είναι η περιοχή που ζουν πολικές αρκούδες και που βρίσκεται η Κιβωτός των Σπόρων, ένα project που ξεκίνησε το 2008, με στόχο να διασωθούν τα είδη της χλωρίδας της Γης από την κλιματική αλλαγή, αλλά και ορυχείων με μεγάλα αποθέματα άνθρακα – της πιο ρυπογόνου ενέργειας.