Πάνω από 200 ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness. Συγκεκριμένα, 212 υπερασπιστές του περιβάλλοντος, διαδήλωσαν εναντίον της αποψίλωσης των δασών, της διάνοιξης ορυχείων, της υλοποίησης αγροτοβιομηχανικών έργων και τελικά «έπεσαν στο πεδίο της μάχης».

«Σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη από τις βιομηχανίες που καταστρέφουν και εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, οι δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος και των γαιών δεν ήταν ποτέ τόσες πολλές» διαπιστώνει η βρετανική ΜΚΟ στην ετήσια έκθεσή της.

Τα ορυχεία και τα μεταλλεία είναι ο τομέας που συνδέεται με τις περισσότερες δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος (50 θάνατοι), σύμφωνα με τα δεδομένα της Global Witness.

Ακολουθεί ο αγροτοβιομηχανικός τομέας, που συνδέεται με 34 δολοφονίες ακτιβιστών, διότι εναντιώθηκαν ιδίως σε εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή φοινικέλαιου, ζάχαρης, ή τροπικών φρούτων, οι περισσότεροι στην Ασία.

Η μάχη εναντίον της εκμετάλλευσης των δασών είχε 24 θύματα, αριθμό που είναι αυξημένος κατά 85% σε σχέση με το 2018, ενώ τα δάση είναι πρωταρχικής σημασίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επιδείνωση της κατάστασης λόγω Covid – 19

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οι οργανωτές της καμπάνιας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η καθυστέρηση ή η συνειδητή απραξία από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινότητες από τον Covid-19 έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και αύξηση του φόβου για περισσότερες επιθέσεις σε όσους υπερασπίζονται τη γη τους και το περιβάλλον.

Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τη γη τους και το φυσικό περιβάλλον – που εναντιώθηκαν στις εξορυκτικές δραστηριότητες, την καταστροφή των εκτάσεών τους για αγροτικές καλλιέργειες, την υλοτόμηση και τις παράνομες συμμορίες. Το 40% των θυμάτων ανήκαν σε αυτόχθονες κοινότητες.

Φονικός ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός σε Κολομβία και Φιλιππίνες

Το 2019, οι μισές από τις δολοφονίες καταγράφηκαν σε μόλις δύο χώρες: 63 στην Κολομβία — τη χώρα των Άνδεων που βρίσκεται, μακράν της δεύτερης, στην κορυφή της κατάταξης στη Λατινική Αμερική, την περιφέρεια που αφορούν τα δύο τρίτα αυτής της μακάβριας καταμέτρησης — και 43 στις Φιλιππίνες.

Σε αυτές τις δύο χώρες, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, αντιπρόσωποι αυτόχθονων λαών (40% των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν το 2019), που ζουν οι περισσότεροι πιο κοντά στη φύση, αντιμετωπίζουν «δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο αντιποίνων» όταν αγωνίζονται για να υπερασπιστούν «τη γη των προγόνων τους», τονίζει η ΜΚΟ.

Για παράδειγμα στις Φιλιππίνες ο Ντάτου Κάιλο Μποντολάν, ηγέτης της φυλής των Μανόμπο, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού τον Απρίλιο του 2019, ενώ έδινε αγώνα μαζί με άλλα μέλη της κοινότητάς του εναντίον ενός ορυχείου.

Τουλάχιστον 119 ακτιβιστές και αγρότες έχουν δολοφονηθεί στις Φιλιππίνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε το 2016, σύμφωνα με τη Global Witness, ωστόσο μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας της Ασίας υπολογίζουν πως ο αριθμός τους μάλλον είναι περί τους 200.

Στη Βραζιλία, όπου δολοφονήθηκαν 24 άνθρωποι το 2019, οι ιθαγενικές κοινότητες προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν «το φάσμα της εξαφάνισης» εν μέσω πανδημίας, με τους αρχηγούς τους να κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο ότι «εκμεταλλεύεται» τον κορονοϊό για να τους εξολοθρεύσει.

Οι δολοφονίες ακτιβιστών στην Ευρώπη

Παρόλο που η Ευρώπη είχε τα λιγότερα θύματα, μέσα στο 2019 δύο ακτιβιστές δολοφονήθηκαν στη Ρουμανία καθώς επιχειρούσαν να αποτρέψουν την παράνομη υλοτόμηση ενός από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα δάση του πλανήτη.