Θλίψη στον κόσμο της Οικολογίας και των κινημάτων για το Περιβάλλον, για τον θάνατο του Τόλη Παπαγεωργίου, που υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Γεννημένος στην Ιερισσό Χαλκιδικής,  δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, επικεφαλής του συνδυασμού «Απαλλαγή», αλλά και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ο Τόλης Παπαγεωργίου ήταν επικεφαλής του αγώνα που ξεκίνησαν οι κάτοικοι των Σκουριών ενάντια στην καταστροφή της περιοχής τους.

«Ο Τόλης Παπαγεωργίου, ιδρυτής του Παρατηρητηρίου μας, δεν είναι πια κοντά μας. Τον αποχαιρετούμε με το σήμα της νίκης, και την υπόσχεση των αγώνων για τον τερματισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπως ακριβώς επιθυμούσε», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Antigold που είχε ιδρύσει ο ίδιος, αποχαιρετώντας τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Δείτε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις τον Οκτώβριο του 2019:

Οικολογία – Πράσινη Λύση: Απέδειξε ότι το σύστημα δεν είναι ανίκητο

«Έφυγε από τη ζωή ο Τόλης Παπαγεωργίου, ηγετική φυσιογνωμία του αγώνα των κατοίκων στην περιοχή Σκουριών της ΒΑ Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων χρυσού. Δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε με σεβασμό στον άνθρωπο που θυσίασε την περιουσία του, αλλά κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στην προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας από τις αδηφάγες πολιτικές κερδοσκοπικών εταιρειών και ασυγκίνητων κυβερνήσεων.

Στον επιστήμονα αλλά και κινηματία, σ’ αυτόν που δήλωνε “μαχητής σε ανταρτοπόλεμο”, στον άνθρωπο που από την αρχή της ιστορίας αντιλήφθηκε ότι για να αντιμετωπισθούν τα βαρέα μέταλλα, ο υδράργυρος, το αρσενικό, το σελήνιο, η καταστροφή του δάσους, της γης και των νερών, τα εκατομμύρια επενδύσεων, υποκείμενα της πολιτικής και άλλες επικίνδυνες βλαπτικότητες δεν αρκούν οι δικαστικές προσφυγές, αλλά χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτών και κοινωνικοί αγώνες. Γιατί το σύστημα, όταν τα λεφτά είναι πολλά, δεν σου δίνει και πολλά περιθώρια.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου ήταν ο άνθρωπος που ενσάρκωνε στην πράξη το οικολογικό κίνημα, που απέδειξε ότι το σύστημα δεν είναι ανίκητο, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής βρίσκονται πάνω από τα ιδιωτικά κέρδη, ότι άδικοι νόμοι και αποφάσεις της Διοίκησης μπορούν να ανατραπούν, όταν η τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία δρα οργανωμένα και συλλογικά, πέρα από χρώματα και παρατάξεις. Ότι σε χώρες σαν την Ελλάδα, οι εξορύξεις (χρυσού ή υδρογονανθράκων δεν έχει σημασία) είναι πάντα ασύμφορες, αντιπεριβαλλοντικές επικίνδυνες και ανθυγιεινές και ότι οι αγώνες των πολιτών δεν είναι ποτέ μάταιοι».

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Αριστοτέλη

«Ως δήμαρχος, στο πρόσωπό του δεν αντιμετώπισα έναν αδιάλλακτο πολιτικό αντίπαλο, αλλά έναν συμπολίτη, συνεργάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον οποίο μπορούσα να συζητώ, αντλώντας χρήσιμα στοιχεία ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες μας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ο οποίος εκφράζει τα συλλυπητήριά του.

«Θα εισηγηθώ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραστεί αυτό σύσσωμο στην Εξόδιο Ακολουθία – σε συνεννόηση με τους οικείους του εκλιπόντος δεδομένων των έκτακτων περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας – να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στην επόμενη τακτική δια ζώσης συνεδρίαση του Σώματος» αναφέρει.