Την επιστολή που συνέταξε ο Μαρκ Σίμονς, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, κορυφαίος βιολόγος, που έχει εργαστεί για την Humane Society International και την Greenpeace, έχουν υπογράψει 350 επιστήμονες, από 40 χώρες. Καλούν την διεθνή κοινότητα σε άμεση δράση, προειδοποιώντας πως τα μισά είδη φαλαινών και δελφινιών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Δύο είδη μπορεί να βρίσκονται ήδη υπό εξαφάνιση. “Η αδράνεια για τις θάλασσες και τα μεγάλα ποτάμια που είναι υπερβολικά μολυσμένα ή υφίστανται υπερβολική εκμετάλλευση οδηγεί τα μισά είδη σε εξαφάνιση και αυτό θα ζήσουμε για να το δούμε”, αναφέρουν.

“Ας είναι αυτή η ιστορική στιγμή που συνειδητοποιούμε τον κίνδυνο και που ξεκινά ένα δυνατό κύμα δράσης από όλους: Τους νομοθέτες, τους επιστήμονες, τους πολιτικούς και τους πολίτες για να σωθούν οι ωκεανοί μας” αναφέρει ο καθηγητής Simmonds. Η πρωτοβουλία “Save the Whales” υπήρξε δημοφιλής τις δεκαετίες του 70 και του 80 και οδήγησε στην απαγόρευση ή περιορισμό της φαλαινοθηρίας. Ο πληθυσμός των φαλαινών και άλλων κητωδών είχε την ευκαιρία έτσι να ανακάμψει από το κυνήγι, ωστόσο είναι αντιμέτωπος με πολλές άλλες απειλές. Η ρύπανση από πλαστικά, η εξαφάνιση της τροφής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που ζουν, η κλιματική κρίση και η παρενόχληση ή θανάτωση από πλοία, είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στο να βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η μεγαλύτερη απειλή είναι τα δίχτυα, στα οποία εγκλωβίζονται και πεθαίνουν κάθε χρόνο 300.000 φάλαινες, δελφίνια και άλλα κητώδη. Επιστήμονες αναφέρουν πως είδος ένα είδος φάλαινας του βόρειου Ατλαντικού αριθμεί πλέον μερικές εκατοντάδες, ενώ το κητώδες vaquita που ζει στον Κόλπο της Καλιφόρνια, ίσως αριθμεί πλέον μόνο 10 ζώα.

Τα δύο αυτά είδη ακολουθούν την μοίρα του δελφινιού που ζούσε στον ποταμό Γιανγκτζέ της Κίνας, ίσως τον πιο βρώμικο ποταμό του κόσμου. Το baiji ήταν κάποτε συνηθισμένο θέαμα του ποταμού, αλλά θεωρείται πως έχει εκλείψει πλέον.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική πρωτοβουλία. Η δρ. Susan Lieberman της Wildlife Conservation Society, υπέγραψε την επιστολή και μιλώντας στο BBC, ανέφερε: “Είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να σώσουν αυτά τα είδη αλλιώς θα έχουν την τύχη του baiji”. Τονίζουν ότι πρέπει να τελειώσει η πρακτική να γίνονται “πολύ λίγα, πολύ αργά” από τις κυβερνήσεις και ότι οι χώρες που έχουν τέτοιους πληθυσμούς, επιβάλλεται να τους προστατεύσουν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις