Έρευνα που έγινε από βιολόγους του πανεπιστημίου του Έξετερ, στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει πως το τεχνητό φως πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες πηγές ρύπανσης, γιατί η επίδρασή του έχει αυξηθεί δραματικά. Είναι ενδεικτικό πως αυξάνεται κατά 2% ανά τον χρόνο, δημιουργώντας ένα πρόβλημα εφάμιλλο με αυτό της κλιματικής κρίσης. Επηρεάζει τις ορμόνες των πλασμάτων, την αναπαραγωγή, κάνει τα ζώα πιο ευάλωτα ως θηράματα, ενώ προκαλεί φαινόμενα όπως προβλήματα στην γονιμοποίηση των φυτών από τα έντομα, πρώιμη ανθοφορία στα δέντρα, προκαλεί δυστυχήματα με πτηνά, σύγχυση στις φυσικές πορείες των ζώων κ.α.

Η μελέτη συνοψίζει 126 έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα.

O Kevin Gaston, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, του πανεπιστημίου, επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε: “Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι ο αντίκτυπος του φαινομένου. Τα αποτελέσματα φαίνονται παντού, στα μικρόβια, στα μαλάκια, στα ζώα και στα φυτά .Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την φωτορύπανση, με τον τρόπο που σκεφτόμαστε άλλες σοβαρές συστημικές πιέσεις, όπως η κλιματική αλλαγή”.

Ο ίδιος αναφέρει πως τόσο μελέτες, όσο και παρατηρήσεις από δορυφόρους δείχνουν πόσο ραγδαία επιδεινώνεται η κατάσταση, τόσο όσον αφορά στην ποσότητα του τεχνητού φωτός, όσο και στην ποιότητα. Ο ακριβότερος, “ζεστός” φωτισμός έχει αντικατασταθεί με φτηνότερες LED λάμπες, που δίνουν φως σε μεγαλύτερο εύρος, όπως το ηλιακό. “Αυτή τη στιγμή, συνηθίζουμε να ανάβουμε το φως χωρίς πολλή σκέψη, ωστόσο πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε όταν πραγματικά το χρειαζόμαστε” σημειώνει και προσθέτει: “Είναι επίσης μία μορφή ρύπανσης”.

“Στις βασικές αιτίες αύξησης του καρκίνου”

Σημειώνεται πως, ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης International Dark Sky Association, Ανδρέας Παπαλάμπρου, είχε τονίσει πως η φωτορύπανση έχει αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο. “Οι διαδικασίες σύνθεσης και έκκρισης της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται στον εγκέφαλο, ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως. Η συγκέντρωση της μελατονίνης στο αίμα φτάνει στα ψηλότερα της επίπεδα λίγο πριν από την ώρα του ύπνου τη νύχτα, αφού είναι η ορμόνη που μας φέρνει υπνηλία. Η μελατονίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα δηλαδή το σύστημα άμυνας του σώματός μας. Η μείωση της παραγωγής της μελατονίνης στους ανθρώπους, λόγω του ότι στη σημερινή εποχή εκτίθενται πολύ περισσότερες ώρες στο φως εξαιτίας του τεχνητού φωτισμού τη νύχτα, έχει προταθεί ως μια από τις αιτίες της μεγάλης αύξησης του καρκίνου που παρατηρούνται παγκοσμίως”.