Σε συνάντηση προέβη ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος, με τους ειδικούς πλανητολόγους που επισκέπτονται την Κύπρο, και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης (ΤΓΕ), με σκοπό να συντονίσουν από κοινού την προσπάθεια αξιοποίησης της γεωλογίας του όρους Τρόοδους σε ενδεχόμενες αποστολές στον Άρη, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΓΕ, συζητήθηκαν εκτενώς οι στόχοι του διεθνούς διαστημικού προγράμματος, με τη συμμετοχή του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), ενώ, παράλληλα, εκτιμήθηκαν οι γεωλογικές ανάγκες, αλλά και οι τοποθεσίες που αξιολογούνται πιο κατάλληλες για την υλοποίηση του σχεδίου.

Στο πλαίσιο ερευνητικού διαστημικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, καθώς και οι ΗΠΑ, ο CSEO φιλοξενεί στο νησί ομάδα ειδικών πλανητολόγων και γεωλόγων. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται η αποστολή διαστημικού εξοπλισμού στον πλανήτη Άρη για μέτρηση της ηλικίας των πετρωμάτων του Άρη, κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό, καθώς δεν υφίστανται προηγούμενες μετρήσεις ακριβείας της ηλικίας των πετρωμάτων του κόκκινου πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η γεωλογία της οροσειράς του Τροόδους παρουσιάζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτή του Άρη. Για το λόγο αυτό, η CSEO φιλοξενεί ειδικούς επιστήμονες, αποβλέποντας στην διασφάλιση πως, ο διαστημικός εξοπλισμός που προγραμματίζεται για αποστολή στον κόκκινο πλανήτη, δύναται να δοκιμαστεί πρώτα στο όρος.

Την ικανοποίηση τους για την συνάντηση αυτή εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία αυτή μπορεί να αποβεί καταλυτική στα κοινά προγράμματα μεταξύ των δύο οργανισμών με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο.

Ο κύριος Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο θετικό πνεύμα που υπήρξε στην συνάντηση, από τις δύο πλευρές εξίσου, αλλά και στην προοπτική συμβολής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης σε γεωλογικά ερευνητικά προγράμματα που ξεφεύγουν από τα όρια του πλανήτη μας, αλλά και τη μέγιστη συμβολή σε αυτά. Κατόπιν υποστήριξε πως το τμήμα δύναται να προσφέρει τεχνογνωσία, εμπειρία και πληροφορίες για την γεωμορφολογία του νησιού, αλλά και για πρόσφατους ιζηματογενείς σχηματισμούς, που σχετίζονται με τις απαιτήσεις του διαστημικού αυτού προγράμματος στον κόκκινο πλανήτη.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως με βάση τη γεωλογία της Κύπρου και τα πετρώματα του οφιόλιθου Τροόδους, η συνεργασία δύναται να επεκταθεί σε άλλους τομείς των γεω-επιστημών με επιπλέον οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Κατόπιν, ο κύριος Δανός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, ενώ υπογράμμισε το γεγονός πως προτίθεται να στηρίξει πλήρως το πρόγραμμα, προς ενίσχυση των στόχων και της υλοποίησής του. Παράλληλα, υποστήριξε πως η συνεργασία θα είναι κομβική για τα διαστημικά προγράμματα του CSEO που σχετίζονται με την γεωλογία, πλανητολογία και σεισμολογία, ενώ μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην Κύπρο, καθώς αναδεικνύει την ξεχωριστή γεωλογία της χώρας.

Κατέληξε τονίζοντας πως η εν λόγω συνεργασία θα προσφέρει την δυνατότητα νέων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονες της χώρας, αλλά και δημιουργίας νέων ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με διεθνείς φορείς του διαστήματος, αποπνέοντας αισιοδοξία για το μέλλον της Κύπρου.

Σημειώνεται πως, στην έρευνα που διεξάγεται και συν-χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόκειται να συμμετάσχουν και Κύπριοι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις