Ούτε οι περιορισμοί μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού εμποδίζουν τους πολίτες να αποθέτουν τα σκουπίδια τους στο  περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού, μολύνοντας το φυσικό τοπίο ακόμη και με επικίνδυνα, ενίοτε, υλικά.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Φορέας Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού κόλπου, σωροί από μπάζα, ελαστικά, δεξαμενές χημικών αλλά και ορισμένες φορές από επικίνδυνα υλικά αποτελούν πλέον μια εικόνα που δεν εκπλήσσει. Οι περιοχές, κυρίως, που ”πλήττονται” από τις εν λόγω τακτικές αφορούν την περιοχή που ξεκινάει από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και περιλαμβάνει την κοίτη του Γαλλικού ποταμού και το παράκτιο ανάχωμα από το Καλοχώρι ως το Δέλτα Αξιού.

axiosdelta.gr

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι προστατευόμενες περιοχές Επανομής και Αγγελοχωρίου, καθώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης δεν επαρκούν για τη φύλαξη της τεράστιας περιοχής ευθύνης αλλά ούτε και διαθέτουν τα ανακριτικά δικαιώματα που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση των παρανομιών».

Μάλιστα, έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν κοινών αυτοψιών με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, αναδεικνύει με σαφήνεια την σοβαρότητα του προβλήματος της ρύπανσης από την ανεξέλεγκτη διάθεση απόβλητων εκσκαφών, κάποια από τα οποία και επικίνδυνα.

greenagenda.gr

Πιο αναλυτικά, η έκθεση εντοπίζει 17 σημεία κατά μήκος του παράκτιου αναχώματος Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού αλλά και στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, όπου σημειώνεται μεγάλη συγκέντρωση αποβλήτων. Πρόκειται για απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), αλλά και για απόβλητα της μυδοκαλλιέργειας, απορρίμματα από εργασίες διάλυσης αλιευτικών σκαφών, μεταχειρισμένα ελαστικά και κλαδέματα. Σε ορισμένα σημεία εντοπίστηκαν επίσης επικίνδυνα απόβλητα, όπως δομικά στοιχεία με αμίαντο και πλαστικές δεξαμενές με υπολείμματα από χημικά υγρά άγνωστης προέλευσης.

«Ένα φαινόμενο που δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο είναι αυτό της ρύπανσης του Αξιού ποταμού από πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και οτιδήποτε φανταστεί κανείς. Εικόνα αποκρουστική και απογοητευτική ταυτόχρονα αφού αμαυρώνει έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών προέρχεται από τη FYROM, όπως έχουμε διαπιστώσει με τις αυτοψίες μας καθώς τα περισσότερα από αυτά φέρουν ετικέτες. Ειδικότερα τις χρονιές που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα, όπως φέτος, το φαινόμενο εντείνεται», επισημαίνει σε ρεπορτάζ του Νίκου Αβουκάτου για το greenagenda.gr, ο Βασίλης Γιαμούζης, Msc Γεωπόνος – Περιβαλλοντολόγος Υπευθυνος Αγροπεριβαλλοντικών Θεμάτων του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.

GRtimes

Σύμφωνα με τα όσα καταθέτονται στην ιστοσελίδα που αφορά την προστατευόμενη περιοχή, axiosdelta.gr, η περιοχή συνορεύει με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και τη βιομηχανική ζώνη, με αποτέλεσμα να υφίσταται ανθρωπογενείς πιέσεις που, εκτός των άλλων, έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και απορριμμάτων και γενικότερα τη ρύπανση της περιοχής. Η περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμισή της περιοχής οδήγησε στην απαξίωσή της στις συνειδήσεις των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα την αύξηση των παραβατικών δραστηριοτήτων εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις