Ο πρώτος καταγεγραμμένος χιονιάς  ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου 1911 και κράτησε σύμφωνα με τα αρχεία της εποχής δύο μέρες. Τα στοιχεία κατεγράφησαν από το αστεροσκοπείο στο Θησείο και στις 10/2 η θερμοκρασία ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου ενώ το χιόνι έμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες.

Ακολούθησε η βαρυχειμωνιά της 7ης Ιανουαρίου 1929 που “πάγωσε” για λίγες ημέρες όλη την Ανατολική Ελλάδα την ώρα πού στη δυτική χώρα η κατάσταση ήταν φυσιολογική για την εποχή

5 χρόνια μετά στις 15 Φεβρουαρίου 1934, η Αθήνα υποδέχεται έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της, ο οποίος δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην πρωτεύουσα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 16 Φεβρουαρίου 1934, στη Γεωπονική Σχολή, το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα στην Κατοχή και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1942 η Αθηνά εν μέσω πείνας και λιμου βίωσε έναν από τους πιο “παγωμένους” μήνες της ιστορίας της κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο Ιανουάριος ήταν ξανά τόσο χιονισμένος περίπου μία εικοσαετία μετά, για δύο συναπτά έτη, το 1963 και το 1964 όπου το έστρωσε σε όλη την Αττική.

Μία εικοσαετία μετά, ήρθε «ο ιστορικός χειμώνας του 1987», όπου τον Μάρτιο, χιόνιζε για ένα δεκαπενθήμερο συνεχόμενα, με μικρά διαλείμματα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε λίγο μετά από μία ηλιόλουστη Καθαρά Δευτέρα  και από τις 4 του μήνα άρχισε μια πρωτοφανής σε διάρκεια χιονόπτωση, που επαναλήφθηκε στις 5, 6, 8, 9, 11, 12 και 13 Μαρτίου, με εντονότερα φαινόμενα στις 9 του μήνα.

Ήταν ο ψυχρότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία εξήντα χρόνια στην Ελλάδα. Για την Αθήνα ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 150 χρόνων. Στο κέντρο, το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τους 15 πόντους.

Τη δεκαετία του ’90 χιόνισε μόνο μία φορά στο κέντρο και στα νότια της πόλης, τον Φεβρουάριο του 1992. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2002 δεν το είχε χιονίσει ούτε μία φορά στο κέντρο. Τον Γενάρη του 2002 έπεσε το πρώτο χιόνι της νέας χιλιετίας, με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και έντονη χιονόπτωση μόνο για μισή ώρα, με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά το κέντρο για λίγες ώρες.

Ο πρώτος πραγματικά δυνατός χιονιάς για την πρωτεύουσα τη νέα χιλιετία ήρθε μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Φεβρουαρίου, έτσι το πρωί της 13ης βρήκε την Αθήνα ντυμένη στα λευκά μέχρι και τα νότια προάστια. Στον Άλιμο και στο Παλαιό Φάληρο είχαν να δουν χιόνι από το 1987.

16 Φεβρουαρίου 2008 ημέρα Παρασκευή ξεκίνησε να χιονίζει και να το στρώνει στα βόρεια προάστια και στη συνέχεια άσπρισε όλη η Αττική. Ήταν το εντονότερο φαινόμενο χιονόπτωσης στην Αθήνα –συγκεκριμένα, στα κεντρικά και νότια προάστια– για όλη τη δεκαετία 2000-2010. Η θερμοκρασία έπεσε στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η Αριάδνη το 2017 έντυσε την Αττική στα λευκά

Τα τελευταία χρόνια σημαντική ήταν η χιονόπτωση με την κακοκαιρία “Αριάδνη” όταν πια τα μετεωρολογικά φαινόμενα είχαν αρχίσει να “βαφτίζονται” από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επίσης έπεσε πάρα πολύ χιόνι τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου είχε να χιονίζει με τέτοια ένταση για πολλές δεκαετίες.

14 Φεβρουαρίου 2021 “χτύπησε” η κακοκαιρία Μήδεια η οποία έφτασε στην Αθήνα κυρίως τα ξημερώματα της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα. Κύρια προβλήματα οι διακοπές ρεύματος, οι κλειστοί οι δρόμοι και τα προβλήματά με τους εμβολιασμούς κατα του κορονοϊου με Πανδημία πνευμονίας Covid 19 να είναι ήδη σε εξέλιξη για ένα χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Κατατάσσοντάς την, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μία από τις δέκα μεγαλύτερες καταγεγραμμένες χιονοπτώσεις τον τελευταίο αιώνα στην Αττική

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις