Μωβ μέδουσες: Οι μωβ μέδουσες αποτελούν τον μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους το φετινό καλοκαίρι. Καθώς έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές άδειες, καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι σε ποιες περιοχές είναι συγκεντρωμένες οι μωβ μέδουσες προκειμένου είτε να τις αποφύγουμε είτε, εάν δεν μπορούμε, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως αναφέρει για τις τελευταίες 10 ημέρες το JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μωβ μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες του Αργοσαρωνικού και τις μετέφεραν στις Κυκλάδες.

Δείτε εδώ την παρουσία μωβ μεδουσών στις ελληνικές ακτές

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο JellyReport, με τους βοριάδες της εβδομάδας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών νότια και ίσως και απομάκρυνση από τις Κυκλάδες (από το Αιγαίο) και από Κέρκυρα (στο Ιόνιο).

Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Αποχαιρετούμε τις μωβ μέδουσες;

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα ελπιδοφόρα νέα όσον αφορά στο φαινόμενο. Συγκεκριμένα, όπως είχαν αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από λίγες ημέρες ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca. «Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μωβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Όταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», λέει στην εφημερίδα ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.

Βεβαίως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, καθώς δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις