Επιχειρήσεις γούνα: Πτώση πωλήσεων-εξαγωγών έως και 70% το 2009
Ανάμεσα σε Συμπληγάδες βρίσκονται εκατοντάδες γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η οικονομική κρίση από τη μία και ο "κατά μέτωπον" κινεζικός ανταγωνισμός από την άλλη έχουν κλείσει πόρτες στους Έλληνες εξαγωγείς του κλάδου, ακόμη και σε αγορές όπως οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπου -λόγω πολιτικού ψύχους- η γούνα δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά πρώτης ανάγκης.
«Η πτώση εξαγωγών και πωλήσεων το 2009, σε σχέση με το 2008, φτάνει ακόμη και στο 60%-70% κατά περιπτώσεις, με αντίστοιχη επίπτωση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Ο Προφήτης Ηλίας", Φαίδων Γκιάτας.
Κατά τον ίδιο, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναγκαστεί να βάλουν "λουκέτο", ενώ ορισμένες αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους. Σήμερα, οι ενεργές γουνοποιητικές επιχειρήσεις στον άξονα Καστοριάς-Σιάτιστας-Βοΐου ανέρχονται σε περίπου 1.100. Απασχολούν δε, άμεσα ή έμμεσα χιλιάδες εργαζομένους, προσφέροντας επαγγελματικό διέξοδο σε περιοχές «φτωχές» σε θέσεις εργασίας, όπως η Καστοριά, όπου η ανεργία τείνει στο 30%!
Πάντως, αν και το 2009 χαρακτηρίζεται από πολλούς γουνοποιούς ώς η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, τα πρώτα ψήγματα αισιοδοξίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα για το 2010. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ.Γκιάτα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους, η κατάσταση δεν επιδεινώθηκε περαιτέρω, αλλά έμενε στάσιμη στα ίδια επίπεδα, δημιουργώντας ελπίδες ότι «κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο».
---------------------
Διεκδικούν μέτρα σε τρία επίπεδα
--------------------
Προκειμένου ο κλάδος να βοηθηθεί να ξεφύγει από την κρίση, οι γουνοποιοί διεκδικούν μέτρα σε τρία επίπεδα: ρευστότητα, εξωστρέφεια και απασχόληση. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, σύμφωνα με τον κ.Γκιάτα, οι γουνοποιοί υποδέχτηκαν θετικά τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου και του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια για τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στη δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 16-17 εκατ. ευρώ, που θα συμπεριλάβει σε πρώτη φάση 1.500 εργαζομένους στο νομό Καστοριάς.
Ζητούν επίσης -μεταξύ άλλων- την επιδότηση των εξαγωγών, την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος δασμολόγησης για τη ρωσική αγορά, τη χορήγηση νέων κεφαλαίων κίνησης με την παροχή εγγύησης του δημοσίου σε ποσοστό 100% και συγκεκριμένα με δάνεια εξοφλητέα σε επτά έτη, αρχής γενομένης από τις 30/6/2011, αλλά και την αναστολή της καταβολής υφιστάμενων μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών (με τρόπο ώστε αυτές να αποτελέσουν νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας, εξοφλητέο σε εξαμηνιαίες δόσεις).
Διεκδικούν επίσης αναστολή καταβολής οφειλών προς το δημόσιο για όσο διαρκεί η κρίση, καθώς και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων γουνοποιίας στο ΙΚΑ για το ίδιο διάστημα.
-----------------------
«Επί ποδός» για την 35η διεθνή έκθεση γούνας
-----------------------
Εν αναμονή των εξελίξεων, ο Σύνδεσμος βρίσκεται επί ποδός για τη διοργάνωση της 35ης διεθνούς έκθεση Γούνας Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί στις 6-9 Μαΐου, στο Εκθετήριο-Δημοπρατήριο της πόλης.
Η φετινή έκθεση είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας της από πλευρά συμμετοχών (130 εκθέτες, έναντι 125 πέρυσι, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι φορείς), αλλά και η πιο εκτεταμένη από άποψη εκθεσιακού χώρου (7.700 τετραγωνικά από 6.900 τετραγωνικά το 2009), καθώς θα επεκταθεί και σε νέο κτήριο, που ανεγέρθηκε με έξοδα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς. Οι ξένοι εκθέτες προέρχονται από Ιταλία, Ρωσία, Αμερική, Καναδά Δανία, Φινλανδία Τουρκία και Τσεχία.
Το νέο κτήριο, στεγασμένου εμβαδού 3.200 τετραγωνικών, αποτελεί «προκάτ» κατασκευή, στοίχισε 915.000 ευρώ (και έχει ήδη αποπληρωθεί σε ποσοστό 60% με ίδιες δυνάμεις του συνδέσμου), ενώ θα διατίθεται προς ενοικίαση και σε άλλους φορείς, εφόσον το ζητήσουν.