Επιχείρηση «Sindoor»: Η σημασία ενός συμβόλου στην επίθεση της Ινδίας κατά του Πακιστάν
Η λέξη «sindoor» (ή σιντούρα), προερχόμενη από τη σανσκριτική λέξη «sindura», αναφέρεται σε μια κόκκινη ή πορτοκαλί πούδρα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην Ινδία από παντρεμένες γυναίκες.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε την έναρξη της «Επιχείρησης Sindoor», μια στρατιωτική δράση που στοχεύει τρομοκρατικές υποδομές στο Πακιστάν και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Τζαμού και Κασμίρ, περιοχές που φέρονται να αποτελούν ορμητήρια επιθέσεων κατά της Ινδίας. Η επιλογή του ονόματος «Sindoor» για αυτή την επιχείρηση φέρει βαρύ πολιτιστικό φορτίο.
Η σημασία της λέξης «Sindoor»
Η λέξη «sindoor» (ή σιντούρα), προερχόμενη από τη σανσκριτική λέξη «sindura», αναφέρεται σε μια κόκκινη ή πορτοκαλί πούδρα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην Ινδία από παντρεμένες γυναίκες. Εφαρμόζεται στη χωρίστρα των μαλλιών ως ένα ισχυρό σύμβολο γάμου και αφοσίωσης στον σύζυγο. Η παύση της χρήσης του σηματοδοτεί την χηρεία. Το παραδοσιακό σιντούρ παρασκευάζεται από φυσικά συστατικά όπως κουρκουμάς, στυπτηρία ή λάιμ.
H κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έρχεται στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Pahalgam, όπου 25 γυναίκες έχασαν τους συζύγους τους, οι οποίοι σκοτώθηκαν μπροστά τους.
Η Ινδία ενοχοποίησε το «Μέτωπο Αντίστασης του Κασμίρ», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θυγατρική της ισλαμικής, τρομοκρατικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba (Στρατός του Θεού), η οποία, πάντα κατά το Νέο Δελχί, δρα με την ανομολόγητη καθοδήγηση πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Το Ισλαμαμπάντ απέρριψε τις κατηγορίες.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διεμήνυσε πως η Ινδία θα κυνηγήσει τους δράστες «μέχρι την άκρη του κόσμου» και οι ενορχηστρωτές «θα τιμωρηθούν πέρα από κάθε φαντασία».
Στις 22 Απριλίου, μια σπαρακτική εικόνα μιας ινδουίστριας, που κάθεται σοκαρισμένη δίπλα στο σώμα του συζύγου της, διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβολίζοντας την τραγική τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam του Τζαμού και του Κασμίρ που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους.
Η γυναίκα, Himanshi Narwal, ήταν παντρεμένη με τον 26χρονο αξιωματικό του ναυτικού Vinay Narwal για λιγότερο από μια εβδομάδα. Το ζευγάρι, στο μήνα του μέλιτος, είδε τη γιορτή τους να μετατρέπεται σε μια ανείπωτη τραγωδία όταν ο Vinay πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε λόγω της θρησκείας του.
Σύνδεση με τη Θεά Σάκτι και την εθνική υπερηφάνεια
Επιπλέον της συζυγικής του σημασίας, το «σιντούρ» συνδέεται βαθιά με τη θεά Σάκτι, η οποία αντιπροσωπεύει την θηλυκή δύναμη, την ενέργεια και την επιθετικότητα που χρησιμοποιείται για την προστασία και την επιβολή της δικαιοσύνης.
Η επιλογή του ονόματος «Sindoor» για μια στρατιωτική επιχείρηση πιθανότατα αποσκοπεί στην τόνωση του ηθικού των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων, ενισχύοντας αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, πολιτιστικής ταυτότητας και ενότητας. Παράλληλα, επιχειρεί να μεταδώσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και μιας σχεδόν ιεράς πρόθεσης που βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση.
Αμφότεροι οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ινδίας ανάρτησαν στο Χ μια εικόνα με τη χαρακτηριστική αυτή κόκκινη σκόνη.
Η συμβολική επιλογή του ονόματος
Η απόφαση να δοθεί στην επιχείρηση το όνομα «Sindoor» δεν είναι τυχαία. Το «σιντούρ» συμβολίζει την ιερότητα του γάμου και την έννοια του καθήκοντος της προστασίας. Μεταφορικά, η ονομασία αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως μια επίκληση στην ιδέα της προστασίας του έθνους, παρόμοια με τον τρόπο που προστατεύεται ένας ιερός δεσμός.
Παραλληλίζεται επίσης με το καθήκον ενός συζύγου να υπερασπίζεται τη σύζυγό του, ή ευρύτερα, με την υπεράσπιση της «Bharat Mata», της «Μητέρας Ινδίας».
Η χρήση ενός τόσο ισχυρού και βαθιά ριζωμένου πολιτιστικού συμβόλου επιδιώκει να προσδώσει στην στρατιωτική δράση μια επιπλέον διάσταση ιερότητας, αποφασιστικότητας και εθνικής σημασίας.