Επιτροπή Δεοντολογίας: «Όχι» στην άρση ασυλίας των 14 γαλάζιων βουλευτών μετά τη μήνυση Καρυστιανού
Βουλευτές της πλειοψηφίας σχολίαζαν σε πηγαδάκια πως η σημερινή στάση, ακόμη και συστημικών κομμάτων, δημιουργεί κακό προηγούμενο, καθώς δεν μπορεί να αξιολογείται ποινικά η ψήφος του βουλευτή.

Να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία των 14 «γαλάζιων» μελών της προανακριτικής Τριαντόπουλου μετά από μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού, μεταξύ άλλων, και για εσχάτη προδοσία, εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η αρμόδια επιτροπή Δεοντολογίας.
Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, με την πλευρά της πλειοψηφίας να τονίζει πως το Σύνταγμα αναφέρει ρητώς πως ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται για γνώμη ή ψήφο του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
«Παρών» δήλωσε το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως ναι μεν είναι «πολιτικά απόλυτα αντίθετοι στις μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας στην προανακριτική» ωστόσο δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί η ψήφος των βουλευτών. Το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά δήλωσαν επίσης «παρών». Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών.
Προβληματισμός στα «πηγαδάκια»
Βουλευτές της πλειοψηφίας σχολίαζαν πάντως σε πηγαδάκια πως η σημερινή στάση, ακόμη και συστημικών κομμάτων, δημιουργεί κακό προηγούμενο, καθώς δεν μπορεί να αξιολογείται ποινικά η ψήφος του βουλευτή.
Το εν λόγω αίτημα άρσης ασυλίας υποβλήθηκε έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά (10/4/2025) της Μαρίας Καρυστιανού, για τις φερόμενες ως τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της εσχάτης προδοσίας, λόγω του ότι οι εν λόγω βουλευτές υπερψήφισαν και υπέγραψαν το πόρισμα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Οι βουλευτές της ΝΔ παραβρέθηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας, τονίζοντας πως το δικαίωμα της ψήφου και της γνώμης των βουλευτών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Ποιοι είναι οι 14 «γαλάζιοι» βουλευτές
Υπενθυμίζεται πως η Μαρία Καρυστιανού στρέφεται κατά των Παναγή Καππάτου, Κωνσταντίνας Καραμπατσώλη, Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Βρεττάκου, Αγγελικής Δεληκάρη, Θανάση Ζεμπίλη, Μαρίας Κεφάλα, Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, Νεοκλή Κρητικού, Περικλή Μαντά, Τζίνας Οικονόμου, Σταύρου Παπασωτηρίου και Ασημίνας Σκόνδρα.
Η ίδια η Μαρία Καρυστιανού είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως η μήνυση κατατέθηκε «κατά των μελών της προανακριτικής που, κατά παράβαση του Συντάγματος, συνέταξαν πόρισμα χωρίς να έχει γίνει προανακριτική. Χωρίς να καλέσουν μάρτυρες να συλλέξουν στοιχεία και να ανοίξουν τηλέφωνα ώστε να μάθουμε τι συνέβη. Και στη συνέχεια υπερψήφισαν το πόρισμα κατά του κ. Τριαντόπουλου», όπως είχε καταγγείλει.
Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει σχετικώς τις επόμενες ημέρες.