Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας-μαμούθ ύψους 5 δισ. δολαρίων με την Intel βρίσκεται η Ιταλία, για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου κατασκευής chip.

Η επένδυση της Intel στη χώρα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου του αμερικανικού κατασκευαστή να επενδύσει 88 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη για εργοστάσια.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές chip από Ασία και να καταπολεμήσει την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία έχει πλήξει βαριά τον τομέα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι πηγές του Reuters λένε πως η κυβέρνηση του απερχόμενου Πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, προσπαθεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, πριν τις εθνικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Το γραφείο Τύπου του Ντράγκι, αλλά και η Intel, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε δύο ιταλικές πόλεις ως υποψήφιες για την κατασκευή του εργοστασίου, η μία από τις οποίες βρίσκεται βόρεια των περιφερειών Πιεμόντε και Βένετο.

Μάλιστα τα 5 δισ. δολάρια ακούγονται ως αρχικό ποσό, με το τελικό ποσό της επένδυσης να παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστη παραμένει και η χρηματοδότηση από την πλευρά της Ιταλίας.

Η Ρώμη έχει ήδη διαθέσιμα 4.15 δις. δολάρια μέχρι το 2030 για να προσελκύσει επενδύσεις κατασκευαστών chip για καινοτόμες τεχνολογίες.

Να θυμίσουμε πως τον προηγούμενο μήνα, η STMicroelectronics υπέγραψε συμφωνία με την Global Foundries ύψους 5.7 δισ. δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου chip στην Γαλλία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις