Τη διπλή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,3 δισ. δολάρια (4 δισ. φράγκων) ολοκλήρωσε η Credit Suisse, προκειμένου να ξεκινήσει μια συνολική αναδιάρθρωση του ομίλου.

Η Credit Suisse πέτυχε χθες έναν στόχο στο σχέδιο ανάκαμψής της μετά την άντληση 2,39 δισ. δολαρίων (2,24 δισ. ελβετικών φράγκων). Οι μέτοχοι άσκησαν το 98,4% των δικαιωμάτων εγγραφής τους, δίνοντας ώθηση στους διαχειριστές που έχουν αναλάβει να επαναφέρουν την ελβετική τράπεζα σε τροχιά μετά τη μεγαλύτερη κρίση στην 166χρονη ιστορία της.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου αποτελεί βασικό ορόσημο για τη νέα Credit Suisse», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλός της, Ούλριχ Κέρνερ.

«Θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε περαιτέρω τις στρατηγικές μας προτεραιότητες από μια θέση κεφαλαιακής ισχύος και να δημιουργήσουμε μια πιο απλή, πιο σταθερή και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών και θα παράγει αξία για τους μετόχους», πρόσθεσε.

Θα ασκηθούν όλα τα δικαιώματα

Οι τράπεζες που χειρίζονται την προσφορά δικαιωμάτων της Credit Suisse Group αναμένουν ότι θα ασκηθούν σχεδόν όλα αυτά τα δικαιώματα, σημειώνοντας επιτυχία για την αύξηση κεφαλαίου που μέχρι πρότινος φαινόταν σχετικά αβέβαιη.

Οι τράπεζες αναμένουν από τους επενδυτές να πάρουν πολύ πάνω από το 90% των προσφερόμενων μετοχών. Οι τράπεζες δεν προβλέπουν επί του παρόντος ότι θα χρειαστεί να διατηρήσουν ένα σημαντικό ποσό μετοχών της Credit Suisse στα βιβλία τους στη συνέχεια.

Οποιοδήποτε υπόλοιπο ποσό αναμένεται να είναι αρκετά μικρό ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να πουλήσουν σιγά σιγά τις μετοχές στην αγορά. Εάν χρειαστεί, θα μπορούν επίσης να στηριχθούν σε υπο-αναδόχους, σημαντικούς επενδυτές που έχουν συμφωνήσει να εξαγοράσουν ένα συγκεκριμένο ποσό απούλητων αποθεμάτων.

Η έκδοση δικαιωμάτων αναλήφθηκε πλήρως από περίπου 20 τράπεζες με επικεφαλής τις Deutsche Bank, Morgan Stanley, RBC και Société Générale.

Η Σαουδική Αραβία

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας ήταν βασικός επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου, δεσμευόμενη να επενδύσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια φράγκα, κυρίως μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τον περασμένο μήνα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, με μερίδιο έως και 9,9%. Οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 9 Δεκεμβρίου στο ελβετικό χρηματιστήριο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό περίπου 2,67 ελβετικών φράγκων, ακριβώς πάνω από την τιμή των 2,52 φράγκων που πρόσφερε η Credit Suisse για δικαιώματα εγγραφής στους υφιστάμενους επενδυτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις