Ποινικές διαδικασίες κινούν οι δικαστικές Αρχές της Ελβετίας εναντίον όσων ευθύνονται για την τεράστια διαρροή στοιχείων, που αφορούσαν σε τουλάχιστον 18.000 λογαριασμούς της τράπεζας Credit Suisse, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναφορικά με την υπόθεση «Suisse Secrets», το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι ερευνά ύποπτες πράξεις εταιρικής κατασκοπείας και παραβιάσεις των νόμων περί τραπεζικού απορρήτου.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η έρευνα χρειαζόταν υπογραφή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς οι ισχυρισμοί για κατασκοπεία θεωρούνται «πολιτική παράβαση». Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η γερμανική Suddeutsche Zeitung έλαβε τα δεδομένα της τράπεζας από ανώνυμο πληροφοριοδότη, τον Φεβρουάριο του 2022, και στη συνέχεια τα διένειμε σε οργανισμούς Μέσων Ενημέρωσης ανά τον κόσμο, όπως ο βρετανικός Guardian και οι New York Times. Οι 18.000 λογαριασμοί κρατούνταν από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 2010.

Μεταξύ των πελατών της Credit Suisse, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, είναι δικτάτορες, έμποροι ναρκωτικών, εγκληματίες πολέμου και διακινητές ανθρώπων. Μετά την εν λόγω διαρροή, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας βυθίστηκε σε σκάνδαλο «βρόμικου» χρήματος. Όταν δημοσιεύτηκε η εν λόγω διαρροή, η Credit Suisse εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, περίπου το 90% των λογαριασμών που εξετάστηκαν έκλεισαν ή βρίσκονταν σε διαδικασία κλεισίματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής του Ερευνητικού Γραφείου της Tamedia και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ερευνητικών Δημοσιογράφων, Όλιβερ Ζίλμαν, εκτιμά ότι η ποινική διαδικασία κινδυνεύει να αποτελέσει την καταστροφή δημοσίων σχέσεων για την Ελβετία, ειδικά εάν τα ίδια τα στελέχη των ΜΜΕ κατηγορηθούν για δίωξη.

«Φανταστείτε δημοσιογράφους από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να λαμβάνουν κλήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, επειδή τόλμησαν να αναφέρουν ότι η Credit Suisse εξυπηρετούσε τους ολιγάρχες» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτό θα ήταν καταστροφή για την εικόνα της Ελβετίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις