Σε δεινή θέση βρίσκεται η εταιρεία Virgin Orbit του μεγιστάνα Richard Branson, η οποία δραστηριοποιείται στις εκτοξεύσεις δορυφόρων. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ρευστότητά της την υποχρέωσαν να διακόψει τις δραστηριότητές της και να εκκινήσει συζητήσεις για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Η προσωρινή διακοπή θα διαρκέσει έως στην 21η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η Virgin Orbit, ενώ έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας σχεδόν άπαντες οι εργαζόμενοί της. Εάν και πότε θα επανέλθουν στα καθήκοντά τους, θα τους κοινοποιηθεί περί τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αποφασίστηκε ώστε να έχει περιθώρια χρόνου η Virgin Οrbit να επεξεργαστεί και να ολοκληρώσει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Η τιμή της μετοχής της είχε δραστικότατη κάμψη κατά τις πρωινές συναλλαγές, με απώλειες 31%, οι οποίες συνεχίστηκαν, και το απόγευμα είχαν φθάσει στο 33,18%, στα 67 σεντ του δολαρίου.

Με την αρχική και μόνον πτώση η κεφαλαιοποίηση της Virgin Οrbit είχε περικοπεί σε περίπου 320 εκατ. δολάρια. Η αξία αυτή απέχει πολύ από την αποτίμηση άνω των 3 δισ. δολαρίων, που είχε επιτύχει το 2021, μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο με όχημα τις εταιρείες ειδικού σκοπού.

Η απότομη πτώση αντανακλά το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες έχουν δραστηριότητες στο Διάστημα, όπως είναι η Virgin Orbit και η Rocket Lab USA –δύο εταιρείες, οι οποίες σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ανταγωνισμού κάνουν εκτοξεύσεις πυραύλων.

Το αναιμικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στην πορεία της τιμής μετοχής της Rocket Lab, η οποία υποχώρησε περίπου 70% πέρυσι. Τον Ιανουάριο, πάντως, ο πύραυλος LauncherOne της Virgin Orbit απέτυχε στην αποστολή εννέα μικρών δορυφόρων στην κάτω τροχιά της Γης, λόγω μιας ανωμαλίας κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο Διάστημα. Η εταιρεία, τον Νοέμβριο, μείωσε τον στόχο της για εκτοξεύσεις αποστολών το 2022.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις