Βιοΰφασμα από γαρίδα: Η εταιρεία ανάπτυξης βιώσιμων υλικών TômTex σε συνεργασία με τον σχεδιαστή παρουσίασαν το νέο οικολογικό ύφασμα στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Υπολογίζεται ότι ετησίως 92 εκατομμύρια τόνοι υφάσματος καταλήγουν σε χωματερές, ενώ το πλυντήριο ευθύνεται για την απελευθέρωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών μικροϊνών στους ωκεανούς.

Η TômTex, για να εξασφαλίσει την πρώτη ύλη, συνεργάζεται με προμηθευτές από το Βιετνάμ, οι οποίοι και συλλέγουν απορρίμματα, σπασμένα κοχύλια, καβούρια και άλλα θαλασσινά, καθώς και μανιτάρια. Η ιδέα του βιοϋφάσματος γεννήθηκε το 2020, ενώ στη συνέχεια βελτιώθηκε σημαντικά για να έχει μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη αισθητική.

Η αναζήτηση πράσινων υλικών γίνεται όλο και πιο επείγουσα για τη μόδα. Υπολογίζεται ότι ετησίως 92 εκατομμύρια τόνοι υφάσματος καταλήγουν σε χωματερές, ενώ το πλυντήριο ευθύνεται για την απελευθέρωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών μικροϊνών στους ωκεανούς.

«Το να διασφαλίσουμε ότι τα υλικά μας μπορούν να επιστρέψουν με ευγνωμοσύνη στους βιογεωχημικούς κύκλους της Γης πρέπει να είναι ένα βασικό στοιχείο της αλλαγής που πρέπει να κάνουμε για τον πλανήτη, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα τη θέση μας σε αυτόν» λέει η Uyen Tran, ιδρύτρια της TômTex. Η startup εταιρεία της, με έδρα τη Νέα Υόρκη, εργάζεται εντατικά για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής του υποκατάστατου δέρματος, που θα επιτρέψει περαιτέρω συνεργασίες με brands μόδας όπως η Peter Do. Υπολογίζεται ότι το υλικό θα βγει σε μαζική παραγωγή το 2024.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις