Φαράγγια - παγίδες: Ερωτήματα στη «σκιά» της τραγωδίας στη Νέδα - Πιστοποίηση ξεναγών και κανόνες
Ειδικοί των εκδρομών σε βουνά και μονοπάτια μιλούν στο Action24 για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η πεζοπορία χωρίς την παρουσία συνοδού.
Ανησυχία για την ασφάλεια σε προορισμούς που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλείς για πεζοπορία, προκάλεσε η τραγωδία με ένα αγόρι 4 ετών το οποίο έχασε τη ζωή του, κάνοντας πεζοπορία μαζί με τους γονείς του στο φαράγγι της Νέδας, στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας.
Το παιδί ξέφυγε από την προσοχή των γονιών του, προπορεύτηκε, και το έδαφος πάνω στο οποίο πάτησε υποχώρησε με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό. Οι τραυματισμοί του 4χρονου ήταν βαρύτατοι, με τους γιατρούς να μην καταφέρνουν να το κρατήσουν στη ζωή. Μάλιστα, ο κατάλογος των δυστυχημάτων είναι μακρύς, με ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, τους τελευταίους μήνες, ενώ είχαν πάει για πεζοπορία σε φαράγγι της Σαμαριάς και Όλυμπο.
Ατυχήματα που θα μπορούσαν να έχουν την ίδια τραγική κατάληξη έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία χρόνια στο φαράγγι της Νέδας, ενώ ανησυχία εκφράζεται και για άλλες περιοχές με τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά.
«Είναι σαν να οδηγάς ένα αυτοκίνητο»
Για το ζήτημα αυτό μίλησε στο Action24, το μέλος του του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού, Τζώρτζης Μηλιάς.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν άτομα που αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν γκρουπ σε τέτοιες περιοχές, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα, τόνισε: «Συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν άτομα που έχουν πιστοποίηση, σε διάφορες κατηγορίες. Μία από αυτές είναι οι οδηγοί βουνού, όπως είμαι κι εγώ. Υπάρχει σωματείο στο οποίο γίνονται μέλη». «Αυτοί είναι οι πιο έμπειροι και ικανοί σε δύσκολα περπατήματα και αναρριχήσεις», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν και οι συνοδοί βουνού που βγαίνουν από ΙΕΚ και οι οποίοι είναι για πιο κλασσικές πεζοπορίες», είπε ο Τζώρτζης Μηλιάς.
Όπως εξήγησε, ακόμα και στις πεζοπορικές διαδρομές που θεωρούνται απλές, υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι. «Το παρομοιάζω με το να οδηγάς ένα αυτοκίνητο. Είναι θεωρητικά ακίνδυνο πράγμα, όμως έχει και κινδύνους. Πρέπει να έχεις δίπλωμα, να ακολουθείς τους κανόνες, να οδηγείς προσεκτικά. Κάτι αντίστοιχο και στο βουνό».
«Υπάρχουν συνοδοί-πυροτεχνήματα για έξτρα εισόδημα»
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων και Αναψυχής, τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πυροτεχνήματα. Ανοίγουν ένα Facebook team, ένα Instagram και κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν μια εκδρομή για να βγάλουν ένα εξτρά εισόδημα, εκθέτοντας κόσμο σε κίνδυνο».
«Υπάρχουν απλές πεζοπορίες που μπορεί κάποιος να περπατήσει με ένα σακίδιο και ένα απλό φαρμακείο. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές διαδρομές που χρειάζεται κάποιον άνθρωπο να τους συνοδεύει», πρόσθσε.
«Εμείς έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια κοινή πιστοποίηση σε επίπεδο Ευρώπης για τους ανθρώπους που κάνουν αυτήν την δουλειά», υπογράμμισε ο Στέφανος Σιδηρόπουλος.