Fast track απονομή δικαιοσύνης : Σαρωτικές αλλαγές στα πειθαρχικά του Δημοσίου φέρνει νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου και τη στήριξη του Έβρου.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της πειθαρχικής δικαιοσύνης για τους δημοσίους υπαλλήλους. Την Πέμπτη 24 Ιουλίου ξεκινά η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές.
Τίτλος του νομοσχεδίου; «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις». Το σχέδιο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου και τη στήριξη του Έβρου.
2.300 υποθέσεις στο... ράφι
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο είναι βραδυκίνητη: πάνω από 2.300 υποθέσεις εκκρεμούν στα 100 Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια. Σε πολλές περιπτώσεις, η τελική απόφαση καθυστερεί ακόμη και για 5-6 χρόνια!
Η βασική αιτία; Η σύνθεση των Συμβουλίων, όπου προεδρεύουν δικαστικοί λειτουργοί για τους οποίους τα πειθαρχικά καθήκοντα είναι... δευτερεύουσας σημασίας. Σε αυτό προστίθεται και μια χρονοβόρα, γραφειοκρατική διαδικασία που ζητά επειγόντως εκσυγχρονισμό.
Νέο Συμβούλιο με 60 νομικούς – Η τεχνολογία μπαίνει στο παιχνίδι
Η μεγάλη καινοτομία: σύσταση νέου Πειθαρχικού Συμβουλίου, στελεχωμένου με 60 νομικούς από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ψηφιακές διαδικασίες και έμφαση στη διαφάνεια αναμένεται να βάλουν τέλος στις «λίμνες» ατιμωρησίας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος : «Τα πειθαρχικά δεν μπορεί να σέρνονται για έξι χρόνια. Στόχος μας είναι η ταχεία απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης, για να λειτουργήσει σωστά ο κρατικός μηχανισμός».
Η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, από την πλευρά της, έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξορθολογισμού: «Συνδέουμε τις ποινές με την κοινωνική πραγματικότητα και ενισχύουμε τη λογοδοσία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας είναι βασικός πυλώνας».
Νέο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για εξαγωγή τεχνογνωσίας
Το Β' μέρος του νομοσχεδίου προβλέπει τη δημιουργία του «Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων», ενός νέου νομικού προσώπου που φιλοδοξεί να εξάγει τεχνογνωσία σε Ε.Ε. και τρίτες χώρες, ενώ παράλληλα θα στηρίζει μεταρρυθμιστικές δράσεις εντός συνόρων.
Έβρος: Κίνητρα, οργανικές θέσεις και έκτακτη κινητικότητα
Στο τραπέζι και μέτρα στήριξης για την παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Προβλέπεται αυξημένο ποσοστό κάλυψης οργανικών θέσεων και δυνατότητα έκτακτων κύκλων κινητικότητας, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Επίσης, καθορίζονται αυστηρά χρονικά πλαίσια για αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην περιοχή.
Τέλος, το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για μονιμοποιήσεις σε φορείς όπου οι υπάλληλοι υπηρετούν ήδη με απόσπαση – με εξαίρεση τα πολιτικά γραφεία κομμάτων και βουλευτών.