«Φωτιές» Σάντσεθ: Το Ισραήλ πρέπει να αποκλειστεί από τη Eurovision όπως έγινε με τη Ρωσία
Στα άκρα η κόντρα Ισπανίας-Ισραήλ, με φόντο την Eurovision. Προηγήθηκε αίτημα της ισπανικής δημόσιας τηλεόρασης από την EBU να διεξάγει έρευνα για το πόσο αξιόπιστο ήταν το ισπανικό 12άρι στο τραγούδι του Ισραήλ.

Συνέχεια με επίσημο τρόπο στην ένταση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με φόντο τη Eurovision και τη συμμετοχή του Ισραήλ έδωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, δηλώνοντας σήμερα Δευτέρα (19/5) ότι το Ισραήλ πρέπει να αποκλεισθεί από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού για λόγους «αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που ζει τον παραλογισμό του πολέμου και των βομβαρδισμών».
«Δεν μπορούμε να έχουμε διπλά μέτρα και σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα», ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ και επισήμανε ότι εφόσον η Ρωσία αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ούτε το Ισραήλ θα έπρεπε να συμμετέχει.

«Η προσήλωση της Ισπανίας στο διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να είναι διαρκής και συνεπής, όπως πρέπει να είναι και ολόκληρης της Ευρώπης», εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης «που ζει τον παραλογισμό του πολέμου και των βομβαρδισμών».
«Δεν θεωρώ ότι σοκαρίστηκε κανείς όταν απαιτήσαμε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης, όπως είδαμε το Σαββατοκύριακο, της Eurovision. Λοιπόν, άρα ούτε το Ισραήλ θα έπρεπε να συμμετέχει. Διότι δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα», υπογράμμισε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία, η οποία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου 2024 μαζί με τη Ιρλανδία και την Νορβηγία, έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες σε μία από τις πλέον επικριτικές φωνές της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ ιστορικά υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση.
Τα «απαγορευμένα» μηνύματα της Ισπανίας για τη Γάζα στη Eurovision
Το Σάββατο (17/5), η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας αψήφησε τον οργανισμό στον οποίο ανήκει η Eurovision, την European Broadcasting Union (EBU), που την είχε προειδοποιήσει να σταματήσει τις αναφορές στην επίθεση στην Γάζα, απειλώντας να επιβάλει κυρώσεις και μετέδωσε μήνυμα υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους πριν από την μετάδοση του διαγωνισμού.
«Όταν πρόκειται για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή. Ειρήνη και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη», γράφτηκε με λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE στα ισπανικά και τα αγγλικά λίγα δευτερόλεπτα πριν από την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού της Eurovision.
Μάλιστα, σχετικό σχόλιο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και καταδίκης των θηριωδιών στη Γάζα, έκαναν και οι Ισπανοί παρουσιαστές της Eurovision, στη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού, πριν ανέβει στη σκηνή η Ισραηλινή τραγουδίστρια.
Έλεγχο ζητά η Ισπανία για το 12άρι στο Ισραήλ
Αμφισβητήσεις για τη διαφάνεια της ψηφοφορίας του κοινού στη Eurovision 2025 διατυπώνει η ισπανική δημόσια τηλεόραση (RTVE), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του μεγάλου τελικού. Η κρατική τηλεόραση της Ισπανίας ζητά από την EBU να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο (audit) των ψήφων του televoting, με αφορμή τη μέγιστη βαθμολογία –12 βαθμούς– που δόθηκε από το ισπανικό κοινό στην εκπρόσωπο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η RTVE εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, καθώς το ισραηλινό τραγούδι δεν έλαβε ούτε έναν βαθμό από την εθνική επιτροπή (jury vote) της Ισπανίας, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για πιθανή ασυμφωνία ή αλλοίωση στην καταμέτρηση του televoting.
Η EBU δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επισήμως επί του αιτήματος της RTVE, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογες έρευνες ετοιμάζονται να ζητήσουν και άλλες χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, η RTVE είχε ζητήσει από τους διοργανωτές του διαγωνισμού, την EBU συζήτηση για την παρουσία του Ισραήλ στην Eurovision λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στην Γάζα.