Φόβος για διεύρυνση των ανισοτήτων στην εργασία λόγω τεχνητής νοημοσύνης
«Καμπανάκι προσαρμογής» από τους ειδικούς.

Την ώρα που η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακλύζει όλο και περισσότερος τις ζωές μας, οι εξισορρόπηση μεταξύ της ιεράρχησης των ανθρώπων και της παραγωγής κέρδους αποτελεί σοβαρό επίδικο στους χώρους εργασίας.
Οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανεργία και «ενδεχομένως να επιδεινώσει την ανισότητα», δήλωσε στο CNBC Make It ο Pedro Uria-Recio, επικεφαλής δεδομένων και υπεύθυνος τεχνητής νοημοσύνης του ομίλου CIMB, στο συνέδριο GITEX Asia 2025. «Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αλλαγής και δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μείνουν πίσω», είπε.
Ο οργανισμός εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ προειδοποίησε σε έκθεση του Απριλίου ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και να διευρύνει την ανισότητα μεταξύ των εθνών.
Μπορούμε να προσαρμοστούμε;
Ως εκ τούτου, οι εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν όχι μόνο για να εξοπλίσουν τους εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να χειριστούν πιο αποτελεσματικά την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να εργαστούν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρόσθεσε ο Uria-Recio. Ωστόσο, δεν μοιράζονται όλοι οι επικεφαλής των χώρων εργασίας την ίδια άποψη.
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι η προστασία της εργασίας μπορεί να μην είναι η σωστή νοοτροπία», δήλωσε στο CNBC Make It ο Tomasz Kurczyk, επικεφαλής τεχνολογίας πληροφοριών στην Prudential Singapore. «Το ερώτημα είναι: «Τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα προσαρμόσουμε την απασχόληση;». Διότι είναι σαν να προσπαθούμε να αποτρέψουμε ένα τσουνάμι. Γνωρίζουμε ότι η προστασία δεν θα είναι απαραίτητα αποτελεσματική. Επομένως, το ζητούμενο είναι να σκεφτούμε πραγματικά πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε», δήλωσε ο Kurczyk.
Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης ακολουθεί προηγούμενες ανακατατάξεις, όπως η άνοδος του διαδικτύου προς το τέλος του 20ού αιώνα, δήλωσε ο Uria-Recio. Η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε στο δημόσιο διάλογο τον Νοέμβριο του 2022, όταν η OpenAI παρουσίασε το ChatGPT. Έκτοτε, ο αντίκτυπος της τεχνολογίας έχει προχωρήσει σημαντικά και οι εταιρείες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον εκσυγχρονισμό του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να προοδεύουν και να ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Uria-Recio δήλωσε: «Αργότερα... αρχίσαμε να [σκεφτόμαστε] πρώτα για τα κινητά. Νομίζω ότι η νοοτροπία τώρα πρέπει να είναι AI-first, αλλά διατηρώντας τους ανθρώπους στο παιχνίδι». Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει διαφημιστεί ότι θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι ακούσιες συνέπειές της.
Άνθρωποι εναντίον κερδών;
Σήμερα, το 82% των ηγετικών στελεχών δηλώνουν σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή εργασία, όπως προηγμένα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να μπορέσουν να ενισχύσουν την ικανότητα του εργατικού δυναμικού τους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη τάσεων της Microsoft για το 2025. Επιπλέον, το 78% των διευθυντών ενδέχεται να προσλάβουν ανθρώπους για ρόλους ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη για να προετοιμαστούν για το μέλλον. Στο μεταξύ, το 47% των διευθυντικών στελεχών δηλώνουν ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και, κυρίως, το 33% εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού, σύμφωνα με την έκθεση.
Εκτός από τον αντίκτυπό της στις θέσεις εργασίας, η εφαρμογή της ηθικής στην τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να λάβει δεδομένα και να επιταχύνει την προκατάληψη με ταχύτητα φωτός», δήλωσε ο Kurczyk. «Τα δεδομένα δημιουργούνται από ανθρώπους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο... οπότε τα δεδομένα κληρονομούν και τη δική μας προκατάληψη», πρόσθεσε ο Kurczyk. «Αν το σκεφτείτε αυτό - η προκατάληψη δεν είναι σφάλμα. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν θέλουμε όταν πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, οπότε το ερώτημα είναι, πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα;».
Οι άνθρωποι στο προσκήνιο
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, οι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία.
«Πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει [ελεύθερη] για όλους, και αυτό θα ανοίξει απίστευτες ευκαιρίες για όλους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Kurczyk. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβίωση περισσότερων χειροτεχνικών εργασιών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους ανθρώπους, πρόσθεσε ο Kurczyk. «Όπου μπορεί να συμβεί ανισότητα, θα είναι κυρίως βραχυπρόθεσμα, όταν συμβαίνει η μεγαλύτερη αλλαγή ... [και] μια μεμονωμένη εταιρεία ή ένας μεμονωμένος οργανισμός δεν μπορεί να το διαχειριστεί αυτό», δήλωσε.
Αντίθετα, θα απαιτηθεί από εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και εταιρείες να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι οι υφιστάμενες ανισότητες δεν θα διαδοθούν, πρόσθεσε.