Γιατί το τόνερ πρέπει να είναι μέρος της ρουτίνας σας;
Έξι ειδικοί δίνουν απαντήσεις γύρω από την χρήση του τόνερ στην καθημερινή σας ρουτίνα skincare και εξηγούν την σημασία του.

Το τόνερ είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα προϊόντα περιποίησης και προκαλεί σύγχυση ακόμα και σε όσους αυτοαποκαλούνται εμμονικοί με το skincare. Τι είναι αυτό που προσφέρει ένα τόνερ; Πρέπει να το χρησιμοποιείτε πρωί και βράδυ; Χρειάζεστε καν τόνερ;
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ατομική απόφαση, που πρέπει να πάρει ο καθένας για τον εαυτό του. Το Forbes παρουσιάζει τι έχουν να πουν ειδικοί σε επτά ξεχωριστές συνεντεύξεις. Ίσως, αυτό να σας κάνει να αξιολογήσετε αν το προϊόν θα βρίσκεται στη ρουτίνα σας.
Το Forbes συνομίλησε με τους εξής:
- Sarah Chapman, αισθητικός διασημοτήτων και ιδρύτρια και παρασκευάστρια προϊόντων της Skinesis, με ομώνυμη κλινική στο Λονδίνο,
- Joanna Czech, αισθητικός διασημοτήτων και ιδρύτρια των Joanna Czech Skin Care και CzechList με στούντιο στο Ντάλας, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες,
- Amy Groth, υπεύθυνη μάρκετινγκ προϊόντων της Rael, Heather Hickman, αντιπρόεδρος εκπαίδευσης της Dermalogica,
- Caroline Hirons, διάσημη facialist και ειδικός στην περιποίηση της επιδερμίδας και ιδρύτρια του Skin Rocks,
- Dr. Ranella Hirsch, πιστοποιημένη δερματολόγος και συνιδρύτρια της σειράς περιποίησης δέρματος Atolla και
- Megan Picurro, διευθύντρια μάρκετινγκ για την εταιρεία Mario Badescu Skincare.
Το ιδανικό σημείο κατά την περιποίηση που «μπαίνει» το τόνερ
Όταν ξεκινάτε να φτιάξετε την ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδα σας, θα πρέπει να ξεκινάτε με το πιο λεπτόρρευστο προϊόν και να προχωράτε σε πιο παχύρρευστα προϊόντα. Το τονωτικό θα πρέπει να ακολουθεί το καθαριστικό και να προηγείται των ορών, των ενυδατικών προϊόντων και του SPF, ενώ ένα από τα βασικά οφέλη του τονωτικού είναι ότι ενισχύει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων που ακολουθούν, λέει η Czech.
Η χρήση ενός τόνερ εξισορρόπησης θα «επιταχύνει τη διείσδυση ενός προϊόντος», προσθέτει. «Δεν θα βούρτσιζα τα δόντια μου το πρωί χωρίς οδοντόκρεμα», λέει η Czech - οπότε, με την ίδια λογική, δεν θα χρησιμοποιούσε ορούς και ενυδατικές κρέμες χωρίς να χρησιμοποιήσει πρώτα τονωτικό.
Η Groth λέει ότι η χρήση τόνερ «δημιουργεί έναν κενό καμβά για την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μου» και η Hickman συμφωνεί.
«Μια αναλογία που μου αρέσει να χρησιμοποιώ είναι το σφουγγάρι της κουζίνας», λέει. «Αν βάλεις σαπούνι πιάτων σε ένα στεγνό σφουγγάρι, θα καθίσει απλώς στην κορυφή και δεν θα διεισδύσει στο σφουγγάρι. Αν το σφουγγάρι είναι υγρό, το σαπούνι πιάτων θα απορροφηθεί από το σφουγγάρι. Αυτό συμβαίνει και με το δέρμα σας. Η εφαρμογή ενεργών ορών σε ξηρό δέρμα θα έχει μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι η εφαρμογή τους σε ενυδατωμένο δέρμα».
Τι ακριβώς κάνει το τόνερ;
Το τόνερ είναι ένα απαραίτητο βήμα μετά το πλύσιμο του προσώπου σας, λέει η Czech, επειδή θέλουμε να διατηρούμε το pH του δέρματος μεταξύ 5,5 και 5,9 - και μια βασική λειτουργία του είναι να εξισορροπεί το pH του δέρματος. Το πλύσιμο του προσώπου μας «μπορεί να αραιώσει την οξύτητα του δέρματος», εξηγεί, γεγονός που θα μπορούσε να μας φέρει κοντά στο αλκαλικό επίπεδο.
«Όταν πλησιάζει πολύ κοντά στο αλκαλικό επίπεδο, τότε συμβαίνουν πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις», λέει η Czech. «Επομένως, πρέπει να επαναφέρουμε την οξύτητα».
Υπάρχουν μυριάδες διαφορετικοί τύποι τόνερ, αλλά η Czech κλίνει προς ένα εξισορροπητικό τόνερ που στοχεύει να επαναφέρει το pH του δέρματος σε αυτό το μαγικό ιδανικό επίπεδο 5,5 έως 5,9.
Η Picurro εξηγεί ότι σκοπός του τόνερ στην ρουτίνα που κάνετε σπίτι σας είναι να επιτρέψει στα προϊόντα που το ακολουθούν να απορροφηθούν πιο αποτελεσματικά, να εξισορροπήσουν το pH της επιδερμίδας και «να εξαλείψουν τυχόν εναπομείναντα υπολείμματα που έχουν μείνει στο δέρμα», λέει. «Αν φοράτε πολύ μακιγιάζ, μπορεί να κάνετε διπλό καθαρισμό και πάλι να μην απομακρύνετε τα πάντα από το δέρμα σας».
Ποια συστατικά πρέπει να αναζητάτε σε ένα τόνερ
«Ένα καλό τόνερ είναι σχεδιασμένο με σκοπό - είτε πρόκειται για υγραντικές ουσίες όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, είτε για οξέα όπως το γαλακτικό ή το γλυκολικό για ήπια απολέπιση, είτε για νιασιναμίδη για υποστήριξη του φραγμού», μου λέει η Hirons. «Χωρίς χνούδι, χωρίς πληρωτικά και χωρίς καθόλου περιττές αλκοόλες».
«Για να ενυδατώσετε και να μειώσετε τις λεπτές γραμμές, αναζητήστε συστατικά όπως το εκχύλισμα μπιζελιού, τα οποία έχουν συσφικτική δράση», λέει η Hickman. «Για ενυδάτωση και ευαισθησία, αναζητήστε τονωτικά που περιέχουν βρώμη και αλόη. Για δέρμα με ακμή, θα θέλατε ακόμα να αποφύγετε τις στυπτικές φόρμουλες. Αντ' αυτού, αναζητήστε συστατικά που μπορούν να μειώσουν τη λάμψη χωρίς να απογυμνώνουν το δέρμα, όπως το εκχύλισμα άγριου τριαντάφυλλου».
Πώς μπορώ να εφαρμόσω σωστά το τόνερ
«Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι αν χρησιμοποιείτε ένα οξύ», λέει η Hirons. «Ένα ενυδατικό toner μπορεί επίσης να εφαρμοστεί με ένα δισκίο, αλλά και με τα χέρια σας ή με ένα σπρέι».
Η Picurro λέει ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε «κάτι μαλακό που δεν πρόκειται να σκίσει το δέρμα σας» όταν εφαρμόζετε το τόνερ. Αν χρησιμοποιείτε δισκίο ή μπαλάκι βαμβακιού, η Picurro λέει να «σκουπίζετε απαλά όταν τα τονωτικά είναι πιο γαλακτώδη» για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα στο δέρμα και «τότε θα θέλετε επίσης να πιέσετε το τονωτικό στο δέρμα σας».
Η Groth προσθέτει ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζετε απαλά και «να κατανέμετε ομοιόμορφα. Αφήστε το τονωτικό να στεγνώσει πριν εφαρμόσετε ορούς ή ενυδατικές κρέμες».
Πότε πρέπει να εφαρμόζεται το τόνερ;
Εξαρτάται από τον τύπο του τόνερ, λέει η Hirons. Αν πρόκειται για ενυδατικό ή καταπραϋντικό τονωτικό, το πρωί και το βράδυ είναι εντάξει- αν πρόκειται για τονωτικό απολέπισης, μόνο το βράδυ, «και όχι κάθε βράδυ, καθώς δεν θέλετε να κάνετε υπερβολική απολέπιση», προσθέτει.
Πώς έχουν εξελιχθεί τα τονωτικά τον τελευταίο καιρό;
Η Czech θυμάται ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να αφαιρούν το μακιγιάζ με το τόνερ τους -αλλά το προϊόν έχει εξελιχθεί σημαντικά έκτοτε. Η Hirons προσθέτει ότι τώρα «έχουμε μετακινηθεί από τα στυπτικά ισοδύναμα αποτελεσματικά σε πολυλειτουργικές φόρμουλες που πραγματικά ωφελούν το δέρμα σας. Τώρα βλέπουμε τονωτικά που δρουν σαν οροί γεμάτοι με ενεργά συστατικά, αντιοξειδωτικά και στοχευμένες θεραπείες. Ενυδατικά αποστάγματα, τονωτικά με οξέα, mists υποστήριξης του φραγμού - η κατηγορία έχει μεγαλώσει».
Τα βασικά συστατικά και οι λειτουργίες των τόνερ έχουν αλλάξει δραστικά με την πάροδο του χρόνου, λέει η Hickman. «Στη δεκαετία του 1980, πολλά καθαριστικά δέρματος που κυκλοφορούσαν στην αγορά περιείχαν λανολίνη, η οποία άφηνε ένα φιλμ στο δέρμα μετά το ξέπλυμα, οπότε χρειαζόσασταν ένα προϊόν με βάση την αλκοόλη για να το απομακρύνετε - και εκεί μπήκε στο παιχνίδι το στυπτικό τονωτικό», λέει.
«Με την πρόοδο στη γνώση της ιστολογίας του δέρματος και την κατανόηση της σημασίας του δερματικού φραγμού, τα τονωτικά έχουν μεταβεί από τις στυπτικές φόρμουλες προς την προηγμένη ενυδάτωση και τις ειδικές για το δέρμα δραστικές ουσίες».
Συστατικά -όπως τα «πεπτίδια και τα εξαιρετικά ενυδατικά συστατικά», λέει η Picurro- καθώς και τα συστήματα χορήγησης έχουν ωθήσει τα τονωτικά προς τα εμπρός μέχρι το 2025 και πέρα από αυτό.
Μερικές νέες καινοτομίες σχετικά με το τόνερ
Τα υγρά τόνερ είναι συνήθως διαυγή και έχουν τη σύσταση του νερού - «δεν έχουν το πάχος μιας λοσιόν ή ενός ορού», λέει η Hirsch - αλλά μια πρόσφατη καινοτομία στο προϊόν είναι τα σπρέι τόνερ, τα οποία, σύμφωνα με την Chapman, «είναι αρκετά καλά για να τα χρησιμοποιήσετε ως αυτό το πρόσθετο βήμα για να κλειδώσετε περισσότερη υγρασία στο δέρμα».
Η Hickman κρατάει τα σπρέι τόνερ έξι έως οκτώ εκατοστά μακριά από το πρόσωπό της και, με κλειστά μάτια, «ψεκάζει απαλά για να ποτίσει το δέρμα», λέει. Προσθέτει επίσης ότι το τονωτικό σπρέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας «για να διατηρήσει το δέρμα ενυδατωμένο και να βοηθήσει στην αποφυγή ξηρότητας ή σκασίματος του μακιγιάζ σας». Για την εφαρμογή αυτή, συνιστά να κρατάτε το τονωτικό σε απόσταση περίπου 12 εκατοστών από το πρόσωπο «για ένα ελαφρύ ψεκασμό και όχι για ένα πλήρες ποτίσματος του δέρματος».
Μια άλλη καινοτομία του τόνερ είναι τα toner pads, λέει η Groth. Πρόκειται για τετράγωνα που έχουν προ-ενυδατωθεί «τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν γρήγορα ως καθημερινό τονωτικό ή να παραμείνουν ως θεραπεία μάσκας», λέει, υπογραμμίζοντας αυτή την κορεατική καινοτομία περιποίησης της επιδερμίδας για την «ευελιξία και τη λειτουργικότητά της».
Γιατί το τόνερ προκαλεί τόση σύγχυση σε τόσους πολλούς ανθρώπους;
«Το τόνερ είναι ένα από αυτά τα πράγματα που είναι τρομερά παρεξηγημένα», λέει η Hirsch.
Βλέπει το τόνερ ως έναν καλό τρόπο για να καλύψει τα κενά σε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας: «Ένας καλός τρόπος για να σκεφτείς το «Πώς προσεγγίζω ένα τονωτικό;» είναι: «Ποιο είναι το πρόβλημά μου; Τι προσπαθώ να πετύχω εδώ; Είμαι ξηρή; Είμαι κάποια που έχει πολλές καφέ κηλίδες; Είμαι γεμάτη ακμή; Είμαι κάποια που είναι πολύ λιπαρή; Είμαι κάποια που [έχει] κηλίδες και θέλω να κάνω απολέπιση;». Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το σκεφτείτε. Σκεφτείτε το ως «Τι μου λείπει;». Και στη συνέχεια, το τόνερ έρχεται ως αυτή η ικανότητα να καλύψει το κενό».
Η Czech λέει ότι το τονωτικό είναι «πολύ συχνά παρεξηγημένο, αλλά το σωστό τονωτικό θα δημιουργήσει μια υγιή βάση για το δέρμα σας [και] θα κάνει το δέρμα σας πιο υγιές και πιο δυνατό». Τα αποτελέσματα ενός τόνερ είναι συνήθως ανεπαίσθητα, λέει η Picurro, οπότε οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν τα οφέλη του προϊόντος, τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή όσο κάποια άλλα βήματα σε μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος.