Τσιόδρας LIVE: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 52 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 1.884 συνολικά. Πρόσθεσε ότι 84 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 67 έτη, ενώ το 77% είναι με υποκείμενο νόημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 32.500 δείγματα.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχουν 2 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των θανόντων να ανέρχεται σε 83, εκ των οποίων οι 23 είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία όσων έχουν πεθάνει είναι τα 74 έτη– το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. «Δεν θα συνηθίσω τους θανάτους αυτής της πανδημίας», είπε ο κ. Τσιόδρας.


Stats

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 1884 (+52), 708 από επαφές με κρούσμα (+29), 509 από ταξίδι (+8), 667 (+15) απροσδιόριστα.
  • ΜΕΘ 84 (-6)
  • Νεκροί 83 (+2)
  • Τεστ 32528 (+3.944 με 1,32% θετικά αποτελέσματα)
  • Ευαγγελισμός: 17 αποσωληνώσεις σε 39 ασθενείς και 4 εξιτήρια


Για τις μάσκες

Αναφερόμενος στο ερώτημα για την ευρεία χρήση μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι καθώς μπορεί να υπάρξει μόλυνση από επανατοποθέτηση». Και πρόσθεσε: «Ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε, λέγοντας ότι τα μέτρα για όλο τον κόσμο είναι η φυσική απόσταση, η αποφυγή του συνωστισμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνιζόμαστε. (…) Το Ευρωπαϊκό Κέντρου Πρόληψης Νόσων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας».

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε: «Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας έχουν διαφορετική προστασία. Υπάρχει οδηγία από τον ΠΟΥ να χρησιμοποιούνται μάσκες τύπου fep2. Αυτή είναι η προστασία μας».

Για τα τεστ

Σχετικά με τα τεστ είπε: «Μία στρατηγική τεστ πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια με εμάς έχουν υιοθετήσει και στο εξωτερικό. Όταν βρισκόμαστε στην περίοδο επώασης τα τεστ είναι αρνητικά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τα τεστ, ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό. Θέλουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα να μας χρησιμεύσουν την επόμενη μέρα. Παραμένουμε στη φάση του μετριασμού με τη φάση των μέτρων της απόστασης».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε: «Η θνησιμότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει δείξει υψηλά στοιχεία. Στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης. Αυτή είναι η νίκη όλων μας».

Για τα φάρμακα

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει ένα μητρώο καταγραφής για να δούμε την ωφέλεια του φαρμάκου και του συνδυασμού των φαρμάκων. Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφή εικόνα για το συνδυασμό του φαρμάκου. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο σχήμα στους συμπολίτες μας για να έχουν όλοι πρόσβαση. Σε αυτή τη φαρέτρα έχουμε βάλει και φάρμακα της φάσης που αφορούν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Έχουμε ενδείξεις ότι και αυτά βοηθούν», ενώ υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με βάση τους κανόνες της επιστήμης».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή ένα 30% βρίσκεται εκτός νοσοκομείου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους. Θα μπορούν να επανέλθουν στη ζωή τους».Δηλώσεις Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι από σήμερα η Αστυνομία τοποθετεί σημεία ελέγχου σε 24ωρη βάση και κάμερες σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι και τις 27 Απριλίου.

«Εξαρχής τονίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Το Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους», είπε.

Και συνέχισε: «Από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο – στα 300 ευρώ-, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους. Μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση από αέρος και θάλασσας. Μόνη εξαίρεση οι μόνιμοι κάτοικοι». Διαβάστε Αναλυτικά