Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ιερεμία, των Αγίων Ακάκιου του Οσιομάρτυρα από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιου του Πελοποννήσιου και Ιγνάτιου του νέου Οσιομάρτυρα, του Αγίου Βατά του Πέρση του Ιερομάρτυρα, του Αγίου Φιλοσόφου, της Οσίας Ισιδώρας της δια Χριστόν Σαλής, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Μαρίας της Μεθυμοπούλας, της Ανάμνηση των εγκαινίων της Νέας Εκκλησίας, και τη Μνήμη του φοβερού σεισμού στη μονή Σινά.

Επίσης, τον Άγιο Αφρικανό Επίσκοπο Λουγδούνου, τον Άγιο Μαύρο τον Ιερομάρτυρα και των συν αυτώ, τον Όσιο Μιχαήλ τον Θαυματουργό, τον Άγιο Πανάρετο Αρχιεπίσκοπο Πάφου, τον Όσιο Νικηφόρο τον Χίο, τον Όσιο Παφνούτιο τον Θαυματουργό, τον Όσιο Γεράσιμο Ηγούμενο Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος εν Μπολτίνσκ, τον Άγιο Ασάφιο Επίσκοπο Ουαλίας, τον Όσιο Συμεών τον Πεντάγλωσσο τον Σιναΐτη. Επιπλέον, τιμάμε τον Άγιο Αγαπητό Επίσκοπο Ωξέρρης, την Αγία Ταμάρα τη βασίλισσα, τον Άγιο Ακάκιο τον Ιερομάρτυρα, τον Άγιο Άκελο τον Μάρτυρα, τον Όσιο Νικήτα εκ Ρωσίας, τον Άγιο Μακάριο τον Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Κιέβου, τον Άγιο Ζωσιμά εκ Γεωργίας και τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Τσαρεβοκοκσάισκ Ρωσίας.  Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν, Ιερεμίας, Ισιδώρα, Τάμαρα (Ταμάρα), Φιλόσοφος, Σοφός, Φιλοσοφία (Φιλοσοφή). Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Ο Άγιος Μάρτυς Φιλόσοφος, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Τα σχετικά με τον βίο του αφηγήθηκε ο Μέγας Αντώνιος. Ο Άγιος ήταν κήρυκας της αληθείας του Χριστού, την οποία διέδιδε με πολλή ευγλωττία και θερμότητα, υποστηρίζοντας και αναπτύσσοντας αυτήν πειστικά και ακαταμάχητα ενώπιον ειδωλολατρών και Ιουδαίων. Και ακολουθώντας τα διδάγματα του Ευαγγελίου, ζούσε με τρόπο σεμνό και άμεμπτο, εντελώς ξένο προς τα πάθη, με νεκρή τη σάρκα του.

Οι εχθροί του Σταυρού, επειδή δεν μπορούσαν να τον νικήσουν διά λόγου, πολλές φορές αποπειράθηκαν να τον παγιδεύσουν με δολερά δίχτυα. Του πρόσφεραν πολλά χρήματα, αλλά αυτός τα περιφρόνησε. Του υποσχέθηκαν αξιώματα, αλλά αυτός επέδειξε το Ευαγγέλιο. Τον κάλεσαν σε πολυτελή συμπόσια, αλλά ο Φιλόσοφος ή δεν προσήλθε ή περιορίστηκε στο μέτρο της εγκράτειας. Τότε ο άρχοντας της Αλεξάνδρειας και οι εχθροί του, θέλοντας να καταισχύνουν και να σπιλώσουν τον σώφρονα βίο του Μάρτυρα, μηχανεύθηκαν το εξής: τον συνέλαβαν και αντί άλλης τιμωρίας τον έδεσαν πάνω σε ένα κρεβάτι. Στη συνέχεια έστειλαν προς αυτόν γυναίκα ελαφρών ηθών, η οποία με κάθε τρόπο τον δελέαζε και τον παρακινούσε προς μείξη ακόλαστη. Ο Μάρτυρας, μη δυνάμενος να κινηθεί, έκλεισε τα μάτια του και αψηφώντας τη δριμύτητα του πόνου δάγκωσε την γλώσσα του μέχρις αίματος και αποκοπής της. Το αίμα που έτρεξε κατέβρεξε τη μορφή και τα ενδύματα της πόρνης, η οποία παρέλυσε και ταράχθηκε από τον φόβο. Οι εχθροί του Μάρτυρα Φιλοσόφου εξεπλάγησαν, αλλά δεν μετανόησαν. Αφού απέτυχαν να τον παρασύρουν στην ακολασία, αποφάσισαν να τον φονεύσουν. Έτσι τον αποκεφάλισαν και ο Μάρτυρας έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις