Support art workers Greece: «Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

Η κινητοποίηση των καλλιτεχνών στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή,  ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις που κάνει η αρμόδια υπουργός σχετικά με μέτρα για τη στήριξη του κλάδου. Δείτε εικόνα από τη διαμαρτυρία:

Support art workers Greece: Σε κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα [vid & pics]

Σιωπηλή διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο

Σιωπηλή διαμαρτυρία πραγματοποιούν αυτήν την ώρα καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας, μπροστά από τον Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη.

Άνθρωποι του πολιτισμού, μουσικοί και καλλιτέχνες προχώρησαν σε μία διαφορετική διαμαρτυρία θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καθώς όπως λένε είναι «ζητήματα επιβίωσης».

Καλλιτέχνες έχουν δεθεί με μία κορδέλα και έχουν καθίσει στις πέτρες μπροστά από το μνημείο. «Η κορδέλα μας ενώνει και μας φιμώνει ταυτόχρονα», αναφέρουν.

Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο ΚΘΒΕ και στα Χανιά στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.

Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!

Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, τα σωματεία μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. Είναι θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν, γράφτηκαν και έδρασαν μέσα από τα σωματεία τους, γιατί ο καθένας μόνος του, είναι ανίσχυρος.

Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ενώσαμε τις φωνές μας με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους. Πρωτοστατήσαμε συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα του Γενάρη, Φλεβάρη από μεγάλες παραγωγές.

Όλες αυτές οι κινήσεις και η δυναμική που δημιουργήθηκε άσκησε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν.

Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι , τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε, πότε θα έχουμε και πάλι εισόδημα.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργαζόμαστε εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην «κανονική» λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021. Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε.

Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία μας επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων μας, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας.

Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό ανακοινώνει η Λίνα Μενδώνη

Σήμερα στη 12 και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του Πολιτισμού.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν από την αρμόδια υπουργό, Λίνα Μενδώνη, η οποία θα εξειδικεύσει τις δράσεις που θα αναληφθούν. Η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιηθεί χθές, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξετάζεται λοιπόν η στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις, είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες.

Η υπουργός προειδοποιεί ωστόσο ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το ποσό που λαμβάνει το Φεστιβάλ από τα καζίνο.

«Δεν θα φανεί η επίπτωση φέτος. Το 2021 θα την δούμε. Άρα φέτος το Φεστιβάλ θα έχει και αυτή την υποστήριξη». Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν θα υπάρξει αποζημίωση για τις ξένες παραγωγές που είχε συμφωνήσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: «Δεν γνωρίζω τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Όμως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που ξέρω, αποζημιώσεις δεν δίνονται λόγω της πανδημίας».

Στο επίκεντρο Θέατρο και Χορός

Εντός του Μαϊου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των ετήσιων επιχορηγήσεων ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, με τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει το θέατρο και τον χορό. Επίσης, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου, στο άρθρο 54, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα επιχορήγησης εντός του 2020 σε επιχειρήσεις άλλων μορφών πλην τον ΑΜΚΕ, που σήμερα χρηματοδοτεί το υπουργείο, και θα χρηματοδοτήσει και από το πακέτο των 15 εκ.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται μέσα στον Μάιο και οι επιχορηγήσεις θα δοθούν ως το τέλος του έτους, αρκεί οι σχετικές αιτήσεις να έχουν κατατεθεί ως τις 30 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν τον Ιούλιο και σταδιακά θα αρχίσει η ροή αυτών των χρηματοδοτήσεων.

Τα ποσά που διατεθούν για θέατρο, χορό και μουσική είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό.

«Δουλεύουμε για να συγκροτήσουμε με τους εποπτευόμενους φορείς μας ένα πρόγραμμα κάποιων δεκάδων παραστάσεων μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους-παράλληλα με το δικό τους διακριτό πρόγραμμα- με μικρά σχήματα. Σε αυτά τα σχήματα θα μετέχουν κυρίως καλλιτέχνες από την ελεύθερη αγορά».