Υπόθεση Τοπαλούδη: Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα dsa.gr (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), με  δήλωσή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δ. Βερβεσός, κατακρίνει την αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση Τοπαλούδη.
Η εισαγγελέας «θέτει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων» και διατυπώνει απερίφραστα τι ισχύει σε αντίστοιχες υποθέσεις, και τα λόγια της δεν ακούστηκε κολακευτικά στον πρόεδρο κ Βερβεσό. Τούτων δοθέντων δήλωσε:

“Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι : «Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας.

Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας», «Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι …. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους», «Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία.
Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου. Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Κ. Βερβεσός

Όσοι ενοχλήθηκαν με τη συναισθηματική ταύτιση της εισαγγελέως κας Δόγκα, στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, ίσως είναι καλύτερα να σταθούν στο γεγονός ότι ποτέ σχεδόν λειτουργός της δικαιοσύνης δεν διατύπωσε τόσο σταράτα την αλήθεια χωρίς να οχυρωθεί πίσω από προσχήματα. Κι εδώ έγκειται η αξία της. Δεν ενέδωσε σε στερεότυπες απόψεις.

Όταν ένας/μία εισαγγελέας έχει δει όλο το θέατρο γύρω από την υπόθεση και κουβαλάει την αίσθηση του δικαίου, θα πάρει θέση. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά μερικά πράγματα τα βλέπουν και οι τυφλοί… και δεν μπορούμε να απαιτούμε να μην έχει συναισθήματα ένας εισαγγελέας, ειδικά αν απαιτούμε να έχει αίσθημα του δικαίου.

Η εισαγγελέας κα Δόγκα στην υπόθεση Τοπαλούδη, φαίνεται να είναι μια εξαίρεση που αξίζει να αναφερθεί. Ένας άνθρωπος βαθιά διαβασμένος, που δεν πήρε απλώς μια δικογραφία στα χέρια του, για να διεκπεραιώσει μια υπόθεση, να προβάλει τον εαυτό του από θέση ισχύος ή να κάνει επίδειξη νομικών γνώσεων.

Η κυρία Δόγκα, μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, μελέτησε, δεν ολιγώρησε, αντιλήφθηκε την σπουδαιότητα της κατάστασης, σεβάστηκε ταυτόχρονα το θύμα, τους οικείους του, το δίκαιο, μα και τον ουσιαστικό ρόλο του εισαγγελέα. Αφοσιώθηκε από την πρώτη στιγμή. Ανάγνωσε τους κατηγορούμενους τόσο καλά, που δεν είχαν τίποτα να της πουν τα ψεύτικα ψελλίσματά τους. Δεν άφησε κανένα περιθώριο να σπιλώνεται άλλο το όνομα της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις