Το φετινό καλοκαίρι θα είναι χωρίς αμφιβολία πολύ διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Η νέα κανονικότητα στην εποχή του κορονοϊού επιβάλλει αυστηρούς κανόνες υγιεινής, που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον κλάδο του τουρισμού. Μετά τις ανακοινώσεις από τα κυβερνητικά χείλη για την επανεκκίνηση του τουρισμού, οι ξενοδόχοι περιμένουν με αγωνία τα περίφημα πρωτόκολλα υγείας, για τα οποία πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις με τους επιδημιολόγους.

Τα πρωτόκολλα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, είναι κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι απομένει ελάχιστος χρόνος από τη στιγμή που οι ξενοδοχειακές μονάδες συνεχούς λειτουργίας θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, δηλαδή από την 1η Ιουνίου για τους Έλληνες επισκέπτες, από τις 15 Ιουνίου για τους ξένους. Γι’ αυτό και επισημαίνουν πως πρέπει άμεσα να γίνουν γνωστός ο νέος τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα νέα δεδομένα θα αφορούν τα εξής:

  • Δωμάτια χωρίς βραστήρες, καφετιέρες και διακοσμητικά αντικείμενα είναι η νέα εικόνα που θα αντικρίζουν οι πελάτες των ξενοδοχείων.
  • Το προσωπικό του ξενοδοχείου θα μπαίνει στο δωμάτιο μόνο όταν ζητηθεί από τον πελάτη και μάλιστα πάντα με μάσκα, γάντια και αντισηπτικά ακόμα και στα παπούτσια.
  • Όταν ο πελάτης φύγει, το δωμάτιο μένει για 24 ώρες ανοιχτό και μετά καθαρίζεται σχολαστικά.
  • Στους χώρους εστίασης των ξενοδοχείων θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια που προβλέπονται και για τα καταστήματα εστίασης.
  • Καταργούνται οι μπουφέδες πρωινών και λοιπών γευμάτων και το σερβίρισμα θα γίνεται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους.
  • Πολύ καλά θα καθαρίζονται όλα τα αντικείμενα που μπορεί να γίνουν εστίες μόλυνσης όπως τα πόμολα, το τηλέφωνο, το τηλεκοντρόλ.
  • Τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες δε θα αλλάζονται καθημερινά αλλά μόνο όταν ζητηθεί από τον πελάτη. Επιπλέον κουβέρτες και πετσέτες έχουν ήδη αφαιρεθεί από *τις ντουλάπες των δωματίων. Παράλληλα, από τα δωμάτια απομακρύνονται όλα τα διακοσμητικά αντικείμενα όπως επίσης και όλα τα έντυπα.
  • Στα δωμάτια, δε θα υπάρχουν πλέον συσκευές όπως καφετιέρες και βραστήρες, ενώ αδειάζουν και τα μίνι μπαρ. Οτιδήποτε φαγώσιμο υπάρχει στο δωμάτιο θα πρέπει να είναι συσκευασμένο.

«Κραυγή αγωνίας» από ξενοδόχους

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρει πως χρειάζεται ολική επαναφορά μετά την καταστροφή που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χρεοκοπήσει το 65% των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Παράλληλα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%. Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισεκατομμύρια ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επιπλέον το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατομμύρια ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις