Την παραίτησή της από μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπέβαλε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, με επιστολή της προς την Γιάννα Αγγελοπούλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», η κ. Ευθυμίου αποχώρησε μέσω ευγενικής επιστολής προς την κ. Αγγελοπούλου, αμέσως μετά τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του Αριστείδη Χατζή για τον Ιωάννη Καποδίστρια που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραίτηση της κ. Ευθυμίου έγινε πριν την ανάρτηση νεώτερου κειμένου του Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, που ξεσήκωσε σάλο, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς ως προσβλητικό για τον οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις, η Επιτροπή το απέσυρε, συνοδεύοντας μάλιστα την απόσυρση με νεώτερη ανάρτηση – εξήγηση για το περιστατικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικοί λόγοι που ώθησαν την κ. Ευθυμίου στην απόφασή της αυτή είναι η τάση ουδετεροπατρίας που διακατέχει τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και ο αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας που επέλεξε η Επιτροπή. «Δεν νοείται να εορτάζεται η γέννηση ενός Έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία στο επίσημο έμβλημά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Η ιστορικός τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. Μάλιστα, το όνομά της είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων που σκεφτόταν προ μηνών ο πρωθυπουργός ως πιθανή υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι αναρτήσεις και οι αντιδράσεις

Στον επίσημο λογαριασμό του greece2021.gr αναρτήθηκε άρθρο αφιερωμένο στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, με τίτλο «Ο Έρωτας του Καραϊσκάκη», το οποίο – σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων – υπέγραφε ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, καθηγητής ειδικός στη Φιλοσοφία Δικαίου & Θεωρία Θεσμών και μέλος της Επιτροπής που είχε γράψει κείμενο για τον Καποδίστρια όπου παρουσιαζόταν ως δικτάτορας, επειδή ανέστειλε το Σύνταγμα. Ο κ. Χατζής έχει δημοσιεύσει και άλλα άρθρα κατά το παρελθόν στην επίσημη σελίδα, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσε επικριτικά σχόλια όχι μόνο από τους χρήστες των social media αλλά και συναδέλφων του.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Στέφανου Καβαλλιεράκη. Χαρακτήρισε το κείμενο – στο οποίο ο οπλαρχηγός εμφανίζεται ως ο επιβήτορας του 1821- «γονατογράφημα». Παράλληλα, σημειώνει: «Το νέο άρθρο (μάλλον για γονατογράφημα πρόκειται) του μέλους της Επιτροπής και μόνιμου αρθρογράφου στην ιστοσελίδα της επιτροπής για τον ερωτικό Καραϊσκάκη ο οποίος παρουσιάζεται ως ο επιβήτορας του 21 νομίζω δείχνει απλά ότι ο πάτος συχνά δεν υπάρχει απλά».

Το άρθρο έχει αφαιρεθεί και ο σύνδεσμος για το δημοσίευμα με τίτλο “Ο έρωτας του Καραϊσκάκη” https://www.greece2021.gr/ellada-2021/2180-o-erotas-tou-karaiskaki οδηγεί σε μήνυμα “λάθους 404 “. Η νέα ανάρτηση ενημερώνει τον επισκέπτη ότι “το άρθρο δεν βρέθηκε”. Μάλιστα, οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκαν στο ζήτημα με ανάρτησή τους στο Facebook, γράφοντας ότι:

«Το άρθρο το οποίο εμφανίστηκε ως ανάρτηση στο site της επιτροπής, δεν έχει αναρτηθεί ποτέ από την Επιτροπή. Πρόκειται για κείμενο που έχει δημοσιευτεί παλιότερα σε άλλο site. Άρα, οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα είναι άκυρη. Ήδη, η επιτροπή ερευνά την αλλόκοτη αυτή υπόθεση».

Η ανάρτηση των διαχειριστών της σελίδας

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις