Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, το Σάββατο 30 Μαΐου 2020, τιμά τον Όσιο Ισαάκιο τον Ομολογητή ηγούμενο της Μονής Δαλμάτων, τον Άγιο Νατάλιο τον Μάρτυρα, την Αγία Εμμελεία, τον Όσιο Βαρλαάμ, καθώς και τους Αγίους Ρωμανό, Τελέτιο και Χριστίνα και το πλήθος των εν Νικομήδεια καέντων αγίων.

Επίσης, τιμά τον Άγιο Εύπλο, τον Άγιο Ευτυχή τον Ιερομάρτυρα μαθητή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, την Ανάμνηση των εγκαινίων του ναού της Αγίας Ευφημίας «εν Δεξιοκρατιαναίς», τον Όσιο Βενάνδιο, τον Άγιο Κυπριανό τον εξ Αντιοχείας και τη Σύναξη των Βοιωτών Αγίων. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζει η Εμμέλεια, που ξαναγιορτάζει την 1η Ιανουαρίου (Αγίας Εμμελείας). Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

Η Οσία Εμμελεία, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ο πατέρας αυτής αναδείχθηκε σε Μάρτυρα κατά τους τελευταίους διωγμούς. Ο βίος της Αγίας είναι η αγαθή ρίζα από την οποία βλάστησαν γλυκύτατοι καρποί, τα παιδιά της, τα οποία ανεδείχθησαν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας και τα περισσότερα Άγιοι της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος. Από αγία ρίζα προήλθαν αγιασμένοι βλαστοί, δηλαδή από αγίους γονείς προήλθαν ευλογημένα και άγια τέκνα.

Η Οσία Εμμελεία δοκίμασε στη ζωή της, όπως συμβαίνει συνήθως με τους εκλεκτούς, πολλές θλίψεις. Ο θάνατος των γονέων της, πριν ακόμα νυμφευθεί, ο θάνατος του συζύγου της, μόλις γεννήθηκε ο υιός τους Πέτρος και ο πρόωρος θάνατος του υιού της Ναυκρατίου, αλλά και το να αναθρέψει μόνη της με παιδεία και νουθεσία Κυρίου, από ένα σημείο και μετά, τα τέκνα της, ήταν μερικές από αυτές. Τις αντιμετώπισε όμως με υποδειγματική πίστη, ανδρεία και υπομονή. Δίδασκε τα παιδιά της κυρίως με το παράδειγμά της. Τους έδωσε, μαζί με το δικό της γάλα, το ανόθευτο γάλα της πίστεως και τους δίδαξε το μυστήριο της Εκκλησίας. Τελείωσε τη ζωή της ως μοναχή με ηγουμένη την κόρη της Οσία Μακρίνας.